Wegwijs in het programma

  Met deze thema's maken we je wegwijs door het aanbod van bijna 300 films en projecten dat je tijdens IDFA 2018 krijgt voorgeschoteld.

  Onze programmeurs bespeurden onder de inzendingen in 2018 een aantal thema's, die misschien wel iets zeggen over de tijdgeest van nu. Deze thema's gebruiken we graag om je wegwijs te maken in het aanbod van bijna 300 films en projecten dat je tijdens IDFA 2018 krijgt voorgeschoteld. Deze thema's zijn niet voorgesteld of bedacht door het festival, maar kwamen bovendrijven uit het aanbod van de filmmakers en de makers van nieuwe media-projecten. Misschien vertellen deze thema's ons iets over onderwerpen en vragen die de wereld bezighouden, en vertegenwoordigen ze de tijdgeest. Dit zijn IDFA's wegwijzers in het aanbod van 2018.

  Thema's op IDFA 2018

  Lovers, Rebels, and Skateboarders Tieners en universiteitsstudenten hebben de fakkel van de opstand door de hedendaagse geschiedenis gedragen. Dit is in de 21e eeuw niet veranderd. Bekijk de huidige jonge generatie die haar plaats probeert te vinden in verschillende contexten in China, de VS, Zuid-Afrika, Frankrijk, Denemarken en Rusland... Wie zijn ze? En wat zijn ze van plan?

  Thinking Earth Wat is er met ons en onze planeet aan de hand? Filmmakers nodigen ons uit tot nadenken. Ze geven veel informatie, leren ons iets en geven ons nog meer vragen om over na te denken. Genetische techniek, de link van onze talen met de natuur en dieren, op zoek naar duurzaamheid en het omgaan met een toekomst die niet zo genadig is voor het verleden.

  iWorld Hoe blijven we menselijk met alle technologie, met het ritme van ons leven dat steeds sneller gaat? Filmmakers onderzoeken het leven in een verbonden wereld, de uitdagingen van een 'slimme' werkelijkheid en de manieren waarop we proberen om te gaan met deze veranderende context.

  Show Me Your ID Het individu, het lichaam, de intimiteit, de seksualiteit en de uitdaging om te zijn wie je bent in een wereld die er de voorkeur aan geeft om je in een hokje te stoppen en je acties en keuzes te beheren. Deze films dagen ons uit met de vragen van verschillende individuen, terwijl zij ernaar streven om zichzelf te blijven.

  Back to the USSR Het is onduidelijk of het Rusland van vandaag een voortzetting is van het verleden van de Sovjet-Unie of dat we echt aan het begin van een nieuwe koude oorlog staan. Maar het is duidelijk dat we het aandeel van Rusland in de hedendaagse geschiedenis, zowel in het recente verleden als in het heden, moeten herontdekken om beter in staat te zijn de mondiale politieke context te begrijpen die ons dagelijks leven raakt.

  China Today De grootste natie ter wereld werkt door op zoveel plekken in ons dagelijks leven, maar tegelijkertijd is het ook een ver-van-ons-bed-show. We weten eigenlijk heel weinig over de realiteit van de Chinese bevolking. Sommigen noemen het een grote cultuur, anderen zeggen mooie tradities. Weer anderen spreken van een wrede dictatuur, terwijl veel mensen deze bewering proberen te negeren. Deze films tonen ons het leven van mensen in China.

  It’s a Woman’s World Steeds meer films van vrouwelijke filmmakers onderzoeken het vrouw-zijn in de wereld van vandaag. Van beroemdheden tot obscure dromers, van het eigen ik tot grootschalig sociaal-politiek onderzoek: deze films geven een holistische, maar nooit volledige visie.

  Backstage Politics Politiek is misschien niet persoonlijk, maar personen maken wel een groot verschil op het toneel van de politiek. Filmmakers brengen ons voorbij de politiek naar de politici zelf. Politici te zien als personen die proberen te winnen, of ze nu goed- of kwaadwillend zijn, is een eye-opener.

  Man & War De ervaring van oorlog, het individu in een oorlog, de nasleep van een oorlog, de afdruk die het achterlaat op het menselijk lichaam en de ziel: oorlog maakt deel uit van ons dagelijks leven, direct of indirect via de media. Oorlog is er niet alleen vandaag, maar belooft morgen nog steeds aan de orde van de dag te zijn.

  Going to School
  Scholing is wat al deze films bindt. Scholieren en leraren in Afghanistan, eerstejaarsstudenten in Nederland, een speciaal jochie in Zuid-Korea en zijn uitdagingen op school, zij die leren voor verpleegkundige in Frankrijk - de lijst gaat maar door. Ook is er het verhaal over hoe je van scholing onthouden kunt worden vanwege de onbegaanbare grond in het noorden van Siberië, of vanwege de straf die de overheid je dissidente ouder heeft opgelegd, zoals bij Anni.

  Family Matters
  Familiebanden aanhalen is overal ter wereld een uitdaging. Het maakt niet uit waar, wanneer of met welk familielid: het is altijd moeilijk, maar ook altijd belangrijk om de uitdaging aan te gaan. Het wordt misschien nooit meer hetzelfde, maar dat lijkt te gelden voor elke poging die waar ook er wereld wordt gedaan.

  Life in Europe
  Ons continent wordt vandaag de dag stevig bevraagd. Misschien zelfs wel overvraagd. Het is niet de gemakkelijkste tijd, maar ook zeker niet de slechtste. Economie, onderwijs, gezondheidszorg, inkomen, immigratie, vluchtelingen, de opkomst van extreemrechts... Zo veel vragen. Hoe we vandaag met deze vragen omgaan is waarschijnlijk bepalend voor morgen. Laten we er samen naar kijken en erover nadenken, onze toekomst hangt ervan af.

  Love's an Animal
  Hoe alomtegenwoordig onze technologie ook is, het zijn nog steeds vooral andere wezens waarmee we onze plek op aarde delen. We hebben altijd nog de behoefte aan het gezelschap van dieren: we missen ze, houden van ze, zijn bang voor ze, we lachen om ze... De wereld is niet alleen van ons. Van huisdieren tot dieren die ons in leven houden (of ze ons nu helpen of dat wij ze opeten), van vragen over duurzaamheid tot vragen over de massaproductie van ons voedsel. Deze films ontroeren en zetten je gegarandeerd aan het denken.

  An Artist's Life
  Eén persoon kan invloed hebben op het leven van duizend anderen. Dat is de kracht van grote kunstenaars. Ze inspireren, veranderen, onderwijzen, entertainen... We willen altijd maar dichter bij ze komen, hen ontmoeten en proberen het geheim te ontrafelen van hoe één persoon een inspiratiebron kan zijn voor zovelen, en vaak voor zo'n lange tijd. Is er een formule? Kunnen we die achterhalen? Eén film kijken is niet genoeg. Je moet verschillende visies zien van verschillende grote artiesten en de manieren waarop zij hun verhaal vertellen.

  Health is not everything
  Leven met ernstige gezondheidsklachten is niet eenvoudig. Toch zijn mensen sterker dan ze aanvankelijk denken. Deze films delen de ervaringen van verschillende individuen: de een probeert een drugsverslaving te overwinnen, de een ander tracht betekenis te vinden in leven met een handicap, weer anderen moeten leven met genitale verminking. Maar ook zie je de verhalen van degenen die willen helpen, zoals studenten verpleegkunde en iemand, die een fantastisch maar door gedragsproblemen getergd jongetje helpt zijn schooljaren te overleven.

  Informatie & kaartverkoop

  IDFA vindt plaats van woensdag 14 tot en met zondag 25 november 2018 in verschillende theaters in Amsterdam. Tickets zijn nu online te koop. Draag je documentaires een warm hart toe? Word dan Vriend van IDFA vanaf €3,- per maand.

  Blijf op de hoogte via Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.