In een verdiepend publiek interview spreekt artistiek directeur Orwa Nyrabia met IDFA’s eregast Laura Poitras over haar tegendraadse creatieve loopbaan, haar Top-10 van favoriete films en de politieke macht van documentairekunst. Poitras, die al lang bijzonder productief is op de terreinen van documentaire en journalistiek, is een onverschrokken filmmaker die met haar werk de wereld heeft veranderd.
Haar film My Country, My Country (2006) onderzoekt de Amerikaanse bezetting van Irak, The Oath (2010) werpt licht in het duistere hart van de Amerikaanse war on terror, het met een Oscar bekroonde Citizenfour (2014) is een getuigenverslag van Edward Snowdens klokkenluidersoptreden en Risk (2016) een portret van WikiLeaks-oprichter Julian Assange. Haar films markeren dramatische mijlpalen in de recente geschiedenis en vormen tegelijk een filmisch verslag van de burgerrechtenschendingen van de Verenigde Staten. Laura Poitras doceerde film aan de universiteit van Yale en Duke University, en zat in het bestuur van de Freedom of the Press Foundation. Voor haar verslaggeving over de massasurveillance van de NSA werd ze in 2014 mede-ontvanger van de Pulitzer Prize voor publieke verdienste.
Haar nieuwe film All the Beauty and the Bloodshed, op het filmfestival van Venetië bekroond met de Gouden Leeuw, zal een van de centrale gespreksonderwerpen zijn tijdens deze Master Talk.