InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Login
Notes from the Underworld
Archief
Notes from the Underworld
IDFA 2020

Notes from the Underworld

Aufzeichnungen aus der Unterwelt
Tizza Covi, Rainer Frimmel
Oostenrijk
2020
116 min
Ned. Première
Festival history

Dit unieke tijdsdocument draait om de Weense volkszanger Kurt Girk (1932-2019) en zijn maat Alois Schmutzer, alias ‘de koning van de onderwereld’. Girk was een geliefd vertolker van het levenslied, die vanwege zijn banden met de illegale gokwereld ook wel de Frank Sinatra van Oostenrijk werd genoemd. Een van Girks beste vrienden was slager Alois, een beer van een vent die geen pistool nodig had om iemand uit te schakelen.

In Notes from the Underworld, dat op het filmfestival van Berlijn een speciale vermelding in de categorie Beste Documentaire ontving, laten regisseurs Tizza Covi en Rainer Frimmel de mannen uitgebreid vertellen over hun door geweld getekende oorlogsjeugd, de rivaliteit én hoffelijkheid tussen gangsters onderling en de rechterlijke dwaling die hen voor het leven zou tekenen.

Lange, statische close-ups in zwart-wit werpen een geduldige blik op de lichaamstaal van de heren, die zittend aan de keuken- of stamtafel sterke verhalen en pijnlijke herinneringen delen. Het relaas van de charismatische schurken wordt aangevuld met dat van andere betrokkenen, archiefbeelden en Girks doorleefde liederen.

Credits
Regisseur
Cinematography
Production
Editing
Music
Sound Design
Screening copy
World Sales

Images

0
1
2
3
4
5
6