InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
The Land
Archief
The Land
IDFA 2022

The Land

Zemnieki
Ivars Seleckis
Letland
2022
108 min
Internationale Première
Festival history

In The Land vangt Ivars Seleckis de jaarcyclus van een Letse plattelandsgemeenschap in aandachtige, observerende beelden. Vijftig jaar eerder regisseerde hij The Corn-Bins (1973) in dezelfde regio, over de grote verschuiving in de Letse landbouw. De schaalvergroting sloeg hier al onder Stalin toe – individuen waren immers moeilijk te controleren. De enorme boerderijen luidden het verval in van de traditionele landbouw.

Inmiddels zijn steeds meer mensen teruggekeerd naar het platteland. Via vijf families toont Seleckis de verscheidenheid van het platteland in het moderne Letland, ondersteund door zijn eigen voice-over vol bespiegelingen over de aard van het documentaire maken.

Hij volgt de boeren een jaar lang. Elk van hen heeft een eigen reden om op het platteland te wonen. Sommigen hadden genoeg van het kantoor en willen echte, tastbare dingen doen: een waterput graven, aardappels poten. Anderen volgen hun vader op en werken nog met honderd jaar oude machines. De één lijkt een harmonieus leven te leiden, de ander moest wanhopig lening op lening afsluiten. Zo opent de film ook een actuele discussie over de toekomst van de landbouw.

Credits
Regisseur
Montage
  Armands Začs
  Armands Začs
Scenario
  Andris Vanadziņš
  Andris Vanadziņš
Screening copy
  Mistrus Media
  Mistrus Media

Video's