InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Chile, Obstinate Memory
Over IDFA
Archief
Chile, Obstinate Memory
IDFA 2019

Chile, Obstinate Memory

Chile, la memoria obstinada
Patricio Guzmán
Frankrijk, Canada, Chili
1997
57 min
n.v.t.
Festival history

Na de val van Pinochet keert regisseur Patricio Guzmán na 23 jaar terug naar zijn land. In zijn koffer zit zijn trilogie The Battle of Chile. Dit werk over de opkomst van de partij van Salvador Allende en de gewelddadige militaire staatsgreep in 1973 is de hele wereld rondgegaan, maar werd in Chili nooit vertoond.

Guzmán wil de rol van herinneringen onderzoeken en merkt dat veel landgenoten hun trauma’s diep hebben weggestopt. Met mensen die dicht om Allende heen stonden, bekijkt hij de film. Sommigen herkennen zichzelf in de zwart-witbeelden, maar vooral ook ongelofelijk veel vrienden en familieleden die zijn “verdwenen”, zoals het eufemistisch wordt genoemd.

Van de hoop op een betere, rechtvaardige toekomst die Allende voor hen belichaamde, hebben de jongeren die geboren werden tijdens de dictatuur geen weet. Zij kennen meestal alleen de officiële versie van de geschiedenis. Een groep studenten die The Battle of Chile bekijkt, is dan ook in shock. De emoties en gesprekken na afloop zijn heftig en waardevol; een prachtig voorbeeld van wat documentaire kan losmaken en bewerkstelligen.

Credits
Regisseur
Production
  Yves Jeanneau,
  Éric Michel,
  Fernando Acuña namens Nueva Imagen
Cinematography
  Eric Pittard
  Eric Pittard
Editing
  Hélène Girard
  Hélène Girard
Screening copy
  Atacama Productions
  Atacama Productions

Images

0