InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Login
Terra Femme
Archief
Terra Femme
IDFA 2021

Terra Femme

Courtney Stephens
Verenigde Staten
2021
63 min
Ned. Première
Festival history

Je kunt het je nauwelijks voorstellen, maar honderd jaar geleden waren grote delen van de wereld voor de meeste mensen nog terra incognita. Reizen was voorbehouden aan gefortuneerde avonturiers, veelal van de mannelijke sekse. Met de komst van lichtgewicht-filmcamera’s werd de wereld visueel ontsloten voor iedereen die zich een bioscoopkaartje kon veroorloven.

De beeldschone found footage-film Terra Femme is gemonteerd uit opnamen gemaakt door nieuwsgierige vrouwen die de wereld over trokken in de eerste helft van de vorige eeuw. Zo was daar mevrouw Dixon, een weduwe uit Philadelphia, die met een pleziercruise de poolcirkel passeerde. Ze legde in kraakheldere beelden vast hoe luchtig geklede mensen glibberen over een ijzige vlakte, tegen de achtergrond van indrukwekkende besneeuwde bergen.

Als onderdeel van IDFA on Stage brengt filmmaker Courtney Stephens haar bijbehorende vertelling live ten gehore, in de stijl van een geïllustreerd reisverslag uit die periode. In haar tekst werpt ze onder meer de vraag op wie en wat deze filmmakers precies zagen.

Genomineerd voor de Beeld en Geluid IDFA ReFrame Award

Credits
Regisseur
Productie
Montage
Sound Design
Muziek
Scenario
Screening copy

Video's

Images

0
1
2
3
4
5
6