InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Beyond Extinction: Sinixt Resurgence
Archief
Beyond Extinction: Sinixt Resurgence
IDFA 2022

Beyond Extinction: Sinixt Resurgence

Ali Kazimi
Canada
2022
102 min
Internationale Première
Festival history

“Dit is het verhaal van een fantoomvolk dat in een fantoomgebied leeft.” Zo begint deze rijk gedocumenteerde geschiedenis van de strijd voor erkenning van de Sinixt, een van de inheemse volkeren van Canada. Terwijl andere inheemse volken rechten verwierven, zijn de Sinixt rechteloos, omdat ze officieel uitgestorven zijn verklaard. Maar kijk, ze zijn er nog.

Bevlogen Sinixt-matriarch en -activist Marilyn James strijdt samen met anderen sinds tientallen jaren voor herstel van dit onrecht en voor een culturele heropleving. Met archeologisch onderzoek, felle protesten en gecompliceerde rechtszaken is al resultaat geboekt en nieuwe bewustwording ontstaan, maar de strijd is nog niet gestreden. Ook het feit dat het Sinixt-gebied deels in de Verenigde Staten ligt beperkt hun vrijheid.

Filmmaker Ali Kazimi richt zich in zijn werk op thema’s als rassenongelijkheid, sociale gerechtigheid en migratie. Hij volgde de bizarre geschiedenis van de Sinixt vanaf 1995 en weeft eigen opnamen, archiefbeeld, home movies en ontmoetingen met betrokkenen aaneen tot een weids panorama. De schitterende natuur is als achtergrond nadrukkelijk aanwezig.

Credits
Regisseur
Cinematografie
Geluid
  Jeff Carter,
  Scott Humphries,
  Ali Kazimi
Sound Design
  Phil Strong,
  Scott Purdy
  Phil Strong,
  Scott Purdy
Muziek
  Phil Strong
  Phil Strong
Screening copy
  Asli Films
  Asli Films

Video's

Images

0