InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
The Hour of Liberation Has Arrived
Over IDFA
Archief
The Hour of Liberation Has Arrived
IDFA 2022

The Hour of Liberation Has Arrived

Saat El Tahrir Dakkat
Heiny Srour
Libanon
1974
65 min
n.v.t.
Festival history

Begin jaren zeventig legde de Libanese filmmaker Heiny Srour met haar filmcrew achthonderd kilometer te voet af, vanaf de grens van Jemen naar Dhofar, om deze documentaire te maken. Een levensgevaarlijke onderneming, omdat in dit afgelegen gouvernement van Oman een onafhankelijkheidsstrijd gaande was.

Srour legde vooral de vrouwen vast die meevochten in de vrijheidsstrijd van het Volksleger tegen de koloniale onderdrukking door het  Omaanse regime, dat de steun genoot van de Britse regering. Met archiefbeelden, foto’s, op locatie geschoten materiaal en muziek maakte ze een pamflet tegen oppressie en voor zelfbeschikking – op politiek, cultureel, economisch en seksueel gebied. Ze toont de Arabische soldaten in hun uniformen, met kort geknipt haar en wapens op de rug; vrouwen die alles doen wat mannen doen.

De onlangs gerestaureerde film was in 1974 de eerste film van een Libanese vrouwelijke regisseur die werd geselecteerd voor, en vertoond op het filmfestival van Cannes. In de Arabische wereld werd de documentaire verboden.

Credits
Regisseur
    Heiny Srour
    Heiny Srour

Images

0
1