InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
White Balls on Walls
Over IDFA
Archief
White Balls on Walls
IDFA 2022

White Balls on Walls

Sarah Vos
Nederland
2022
90 min
Wereldpremière
Festival history

De leus ‘Meet the icons of modern art’ moet van de glazen wand van het Stedelijk Museum in Amsterdam worden gekrabd. Want wie zijn die iconen van de moderne kunst eigenlijk? Wie bepaalt dat en ten koste van wie? In 2019, toen regiseur Sarah Vos begon te filmen voor deze documentaire, was zo’n 90 procent van de kunst in het Stedelijk gemaakt door witte mannen. Dat moet anders, vindt directeur Rein Wolfs. Maar dat is simpeler gezegd dan gedaan, blijkt als regisseur Sarah Vos hem en zijn team volgt in hun streven naar meer diversiteit in de collectie en het personeelsbestand. 

Het is dapper dat het Stedelijk een camera achter de schermen toeliet bij dit proces dat ongemakkelijke en schurende vragen oproept. Mag je een schilderij nog De prostituees’ noemen? Moet je bij het beoordelen van kunst naar de huidskleur of het geslacht van de kunstenaar kijken? En hoe ga je om met bezoekers die dat ‘overdreven politiek correct’ noemen?

De film is meer dan alleen een kijkje achter de schermen van een museum. Hij toont een nieuwe blik op de kunstgeschiedenis en is een tijdsdocument dat de worsteling die veel historische en culturele instituten momenteel doormaken prachtig weergeeft.

Genomineerd voor de IDFA Award for Best Dutch Film

Credits
Regisseur
Sound Design
  Peter Warnier
  Peter Warnier
Muziek
  Alan McLachlan
  Alan McLachlan
Involved TV Channel
  NTR
  NTR
Nederlandse distributie
  Herrie Film & TV
  Herrie Film & TV
Screening copy
  Zeppers Film & TV
  Zeppers Film & TV

Video's

Images

0
1
2