InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Arica
Over IDFA
Archief
Arica
IDFA 2020

Arica

Lars Edman, William Johansson Kalén
Zweden, Chili, België, Noorwegen, Verenigd Koninkrijk
2020
97 min
Wereldpremière
Festival history

In 1984 liet het Zweedse mijnbedrijf Boliden giftig afval naar Chili verschepen, dat daar netjes verwerkt zou worden. In werkelijkheid werd een deel van het afval gedumpt aan de rand van de woestijnstad Arica. Met ernstige gevolgen: in de jaren daarna kregen bewoners kanker en kwamen veel kinderen met geboorteafwijkingen ter wereld.

Lars Edman werd geboren in Chili en groeide op in het Zweedse dorpje Boliden, waar het mijnbedrijf ooit startte. De film uit 2009 waarin hij en co-regisseur William Johansson Kalén de giframp aankaartten, Toxic Playground, werd aanleiding voor een rechtszaak tegen Boliden. Die staat centraal in Arica, waarin enkele oude bekenden opnieuw te zien zijn.

Yoselyn, toen een jong meisje, heeft inmiddels haar eerste kind vernoemd naar de makers. Rolf Svedberg, die als voormalig hoofd milieu van Boliden medeverantwoordelijk was voor het verschepen van het gif, en eerder met de filmmakers meereisde naar Arica om de gevolgen van die beslissing onder ogen te komen, zit nu klem. Boliden wil dat hij voor het bedrijf getuigt, terwijl hij ook te zien is in fragmenten uit Toxic Playground, die de aanklagers als bewijsmateriaal tegen het bedrijf opvoeren.

Credits
Regisseur
Co-productie
  Clin d'Oeil films,
  Relation04 Media AS,
  Radio Film Ltd,
  Aricadoc
  Clin d'Oeil films,
  Relation04 Media AS,
  Radio Film Ltd,
  Aricadoc
Animatie
  Johan Lindström
  Johan Lindström
Muziek
  Per Henrik Mäenpää
  Per Henrik Mäenpää
Involved TV Channel
  SVT,
  RTBF
  SVT,
  RTBF
Screening copy
  Laika Film & Television AB
  Laika Film & Television AB
World Sales
  Lightdox
  Lightdox

Video's

Images

0