InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Non-Aligned: Scenes from the Labudović Reels
Archief
Non-Aligned: Scenes from the Labudović Reels
IDFA 2022

Non-Aligned: Scenes from the Labudović Reels

Mila Turajlić
Servië, Frankrijk, Kroatië, Montenegro, Qatar
2022
100 min
Wereldpremière
Festival history

In een kelder in Belgrado, de hoofdstad van voormalig Joegoslavië, liggen de ‘Labudović Reels’. De filmspoelen bevatten beelden van Afrikaanse en Aziatische bevrijdingsbewegingen en revolutionaire leiders die hun stempel drukten op de jaren 1960. Hoe komt het, dat het archief van deze revoluties ligt te verstoffen in een opslag op een ander continent? Het antwoord op deze vraag leidt naar het verhaal achter de beelden, via een persoonlijke reis met de man die ze filmde.

Als cameraman van de Joegoslavische president Tito filmde Stevan Labudović de geboorte van de Beweging van Niet-gebonden Landen en legde een politiek tijdperk vast van grote persoonlijkheden en toekomstbeloften. Door de president erop uitgestuurd om bevrijdingsoorlogen te filmen, speelde Labudović een sleutelrol in de informatiestrijd in de periode van dekolonisatie. Samen met Ciné-Guerillas onderzoekt dit filmtweeluik wat de archieven ons vandaag de dag te zeggen hebben, en doet een poging de politieke visie die erin besloten ligt door te trekken naar de toekomst.

Non-Aligned schetst de totstandkoming van de Beweging van Niet-gebonden Landen, en onderzoekt hoe cinema uitdrukking gaf aan de politieke droom van de leiders die hierin het voortouw namen.

Genomineerd voor de Beeld en Geluid IDFA ReFrame Award

Credits
Regisseur
Co-productie
  Restart,
  Kino
  Restart,
  Kino
Muziek
  Jonathan Morali
  Jonathan Morali
Involved TV Channel
  ZDF/ARTE,
  RTS
  ZDF/ARTE,
  RTS
Screening copy
  Poppy Pictures
  Poppy Pictures

Images

0
1
2
3
4