InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
There Will Be No More Night
Archief
There Will Be No More Night
IDFA 2020

There Will Be No More Night

Il n'y aura plus de nuit
Éléonore Weber
Frankrijk
2020
77 min
Ned. Première
Festival history

Beklemmende documentaire over het gigantische spanningsveld tussen waarneming en interpretatie. Waarin piloten en schutters van gevechtshelikopters die nachtelijke missies uitvoeren in oorlogsgebieden keuzes maken met verstrekkende gevolgen. Voor hun doelwitten, maar ook voor hunzelf, want vergissingsangst is altijd aanwezig.

Tijdens hun vluchten observeren deze militairen met thermische camera’s bewegingen op de grond: alles wat warmte afgeeft, licht op. Van een afstand abstraheren landschappen, dorpen, mensen en dieren tot donkere en lichte vlekken, lijnen, vlakken en contouren. Is de figuur onder hen een talibanstrijder met een kalasjnikov of een herder met een stok?

Filmmaker Éléonore Weber beschikte over beeldopnamen van Franse en Amerikaanse missies in Afghanistan, Irak en Syrië. Een Franse helikopterpiloot voedde haar met zijn vaak ontluisterende ervaringen. Wat begint als een monotoon beeldessay krijgt allengs een bijna-zinderende spanning, doordat je als kijker in de positie van de piloot wordt geplaatst. Je hoort flarden van gesprekken tussen bemanningsleden. Je kijkt, zoomt in, interpreteert, twijfelt en dan volgt de explosie.

Credits
Regisseur
Editing
  Charlotte Tourres,
  Fred Piet,
  Éléonore Weber
Sound Design
  Carole Verner
  Carole Verner
Screening copy
  Perspective Films
  Perspective Films
World Sales
  Filmotor
  Filmotor

Images

0
1