Torture and Detention in Cameroon

  • Verenigd Koninkrijk
  • 2017
  • 11 min
  • Linear
  • Focus: It Still Hurts, DocLab Domesticating Reality, DocLab Program
  Artboard Copy 2 Created with Sketch. Delen

  De terreurorganisatie Boko Haram teistert Kameroen. Nationale antiterreureenheden krijgen hulp van internationale troepen om de jihadistische groepering te bestrijden. In dat conflict worden grove mensenrechtenschendingen begaan – ook door de overheid.

  Aan de hand van onder meer satellietfotografie, anoniem gelekte documenten en foto’s die betrokkenen zelf op sociale media plaatsten, verdiepte het multidisciplinaire onderzoeksbureau Forensic Architecture zich in de gebeurtenissen die plaatsvonden in twee kampen van de antiterreureenheden waar gevangenen werden mishandeld.

  De methode van Forensic Architecture onderscheidt zich van andere vormen van onderzoeksjournalistiek doordat niet alleen de feitelijkheden op een rij worden gezet; op basis van de verzamelde bronnen reconstrueerde het collectief ook de gevangenissen waar de schendingen plaatsvonden, en die gruweldaden zelf. Terwijl de kijker via 3D-modellen de gelegenheid krijgt om de cellen van alle kanten te bekijken, worden getuigenverslagen van marteling en mishandeling voorgelezen. Zo creëert dit project een zeer volledig beeld van de misdaden – door ze objectief aan te tonen, verantwoordelijken aan te wijzen en de ervaringen van de slachtoffers te horen.

  Credits

  • 11 min
  • Gesproken talen: Engels, Frans
  Created by
  Forensic Architecture
  Key collaborator
  Amnesty International

  IDFA historie

  2019
  Vertoond
  Focus: It Still Hurts
  DocLab Domesticating Reality
  DocLab Program

  Deel deze film

  Artboard Copy 2 Created with Sketch. Delen

  IDFA historie