InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Login
Terror Contagion
Archief
Terror Contagion
IDFA 2022

Terror Contagion

Laura Poitras
Verenigde Staten
2021
25 min
n.v.t.
Festival history

Het werkt als een virus. Het springt van één besmette persoon naar hun hele netwerk. Dat concluderen Laura Poitras en onderzoeksgroep Forensic Architecture (FA) over de Pegasus-malware van het Israëlische bedrijf NSO. Pegasus kan ongemerkt je smartphone overnemen, alle informatie uitlezen en zelfs berichten versturen uit jouw naam. NSO verkoopt het aan overheden, die daarmee politieke tegenstanders bespioneren.

In dit gezamenlijke project combineren Poitras en FA onderzoeksjournalistiek, kunst en activisme om grote hoeveelheden data te ontsluiten. Zo ontdekken ze een verband tussen bekende Pegasus-hacks en fysieke aanvallen op diezelfde personen – onder wie de Saudische journalist Jamal Khashoggi, die in 2018 werd vermoord. En ondervinden dat wie onderzoek doet naar NSO zélf wordt gehackt. Intussen slijt NSO wereldwijd surveillance-software om de Covid-19-pandemie te beteugelen.

Brian Eno componeerde een onheilspellende soundscape voor deze ijzingwekkende korte documentaire (onderdeel van de anthologiefilm The Year of the Everlasting Storm), die laat zien hoe surveillance een vorm van geweld is.

Credits
Regisseur
Screening copy
Montage
Muziek
Cinematografie
Productie
Executive producer
Animatie
World Sales

Video's