InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Login
Nostalgia for the Light
Archief
Nostalgia for the Light
IDFA 2019

Nostalgia for the Light

Nostalgia de la luz
Patricio Guzmán
Frankrijk, Duitsland, Chili
2010
90 min
n.v.t.
Festival history

De Atacama-woestijn in Chili is de droogste plek op aarde, die zelfs vanuit de ruimte te herkennen is als een bruine vlek. De ijle lucht en het gebrek aan vocht maken deze plek tot een ideale locatie voor sterrenkundigen en archeologen, die respectievelijk de geheimen van de kosmos en de oorspronkelijke bewoners van het gebied trachten te doorgronden.

Intussen graaft een groep vrouwen hier al jaren naar de overblijfselen van dierbaren die tijdens het regime van generaal Pinochet tussen 1973 en 1990 als politiek gevangenen zijn opgepakt en vervolgens ‘verdwenen’ in het enorme concentratiekamp in de woestijn.

Regisseur Patricio Guzmán, die in 1973 Chili wist te ontvluchten, plaatst deze werelden naast elkaar. Oogstrelende en meditatieve beelden van een gigantische telescoop, de oneindige sterrenhemel en het weidse landschap met grillige rotsformaties en rivieren van zand en stenen worden gecombineerd met intieme gesprekken, met de wetenschappers en met de nabestaanden. Iedereen is op zoek naar antwoorden, op deze plek waar de hemel en de hel samenkomen.

Credits
Regisseur
Screenplay
Production
Co-production
Cinematography
Music
Sound
Editing
World Sales
Screening copy

Video's

Images

0
1
2