InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Free Money
Archief
Free Money
IDFA 2022

Free Money

Lauren DeFilippo, Sam Soko
Verenigde Staten, Kenia
2022
77 min
Europese Première
Festival history

Volgens oprichter Michael Faye is wat GiveDirectly doet geen experiment, maar op de vraag hoe hij het dan wel zou noemen, blijft het even stil. GiveDirectly is in elk geval een van de snelst groeiende non-profitorganisaties ter wereld. Het biedt een universeel basisinkomen aan inwoners van enkele van de armste dorpen op aarde.

Een van die dorpen is Kogutu in Kenia. De documentaire volgt er de opstart en de eerste jaren van het project. Twaalf jaar lang zullen de inwoners elke maand tweeëntwintig dollar krijgen. Zonder een definitief oordeel te willen vellen over het initiatief, legt de film de ruimte bloot tussen het idealisme in de glazen kantoren van Manhattan en de weerbarstige praktijk in het Keniaanse dorp.

De inwoners van het dorp aan de overkant van het water voelen zich achtergesteld doordat zij níet worden geselecteerd voor het programma. Maar ook een jonge vrouw in Kogutu ziet haar hoop vervliegen, als zij niet in aanmerking blijkt te komen voor de toelage. En hoewel het geld de levensstandaard van velen opkrikt, blijkt het nog niet zo gemakkelijk om er ook daadwerkelijk een toekomst mee op te bouwen.

Credits
Regisseur
Productie
  Amanda Pollak,
  Jordan Fudge,
  Jeremy Allen,
  Lauren DeFilippo,
  Sam Soko,
  Insignia Films,
  LBx Africa,
  Retro Report Films
Executive producer
  Stephen Ives,
  Bramwel Iro,
  Christopher Buck,
  Tess Cohen,
  Grace Lay
  Stephen Ives,
  Bramwel Iro,
  Christopher Buck,
  Tess Cohen,
  Grace Lay
Cinematografie
Geluid
Muziek
  Eduardo Aram
  Eduardo Aram
World Sales
  Dogwoof
  Dogwoof

Images

0
1
2