InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Turn Your Body to the Sun
Archief
Turn Your Body to the Sun
IDFA 2021

Turn Your Body to the Sun

Aliona van der Horst
Nederland
2021
93 min
Wereldpremière
Festival history

Het ongelooflijke verhaal van een Sovjetsoldaat van Tataarse afkomst die in de Tweede Wereldoorlog gevangen werd genomen door de Nazi’s. Nu probeert zijn dochter Sana, via zijn dagboeken en verschillende persoonlijke en openbare archieven en registers, het spoor van haar zwijgende vader terug te volgen, om te begrijpen wat hem maakte tot de man die zij als kind kende.

Terwijl ze Sana op haar zoektocht vergezelt, spit regisseur Aliona van der Horst ook filmarchieven uit om sporen te vinden van de miljoenen Sovjetsoldaten die in de vuurlinie lagen van oorlogvoerende dictators; zij die erbij waren maar voor het gemak uit het verhaal over de mondiale oorlog werden weggelaten.

Door met gemengde technieken als double-pass, inzoomen en inkleuren zich het archiefmateriaal opnieuw toe te eigenen, zoekt de filmmaker de ziel van het beeld – de kleine, subtiele overblijfselen van een omvangrijke, maar terloops uitgewiste menselijke tragedie. Voorzichtig maar vastberaden ontvouwt zich deze geschiedenis in een film die zestig jaar stilte doorbreekt.

Genomineerd voor de IDFA Award for Best Dutch Documentary en de Beeld en Geluid IDFA ReFrame Award

Credits
Regisseur
Involved TV Channel
  NTR,
  SWR
  NTR,
  SWR
World Sales
  Taskovski Films
  Taskovski Films
Nederlandse distributie
  Cinema Delicatessen
  Cinema Delicatessen
Screening copy
  Taskovski Films
  Taskovski Films

Video's

Images

0
1
2