InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Risk
Archief
Risk
IDFA 2022

Risk

Laura Poitras
Verenigde Staten
2016
86 min
n.v.t.
Festival history

“Dit is niet de film die ik dacht te maken. Ik dacht dat ik de tegenstrijdigheden kon negeren, dat ze niet bij het verhaal hoorden. Ik had het helemaal mis. Ze worden het verhaal.” We zitten een halfuur in de film wanneer Laura Poitras met deze woorden haar project beschouwt.

Haar portret van WikiLeaks-oprichter Julian Assange begint op dat moment te veranderen in iets dat zowel persoonlijker is als veelomvattender: een analyse van de kracht én de zwakte van een netwerk dat ondergronds opereert om transparantie af te dwingen. Want waar zijn de waarborgen in de eigen organisatie, die van haar sympathisanten totale loyaliteit eist?

Tussen 2011 en 2013 kreeg Poitras volledige toegang tot Assange, die voor haar camera vrijelijk zijn charisma en egomanie tentoonspreidt. Nadat ze buiten hem om Edward Snowden helpt met de publicatie van vertrouwelijke NSA-informatie, is ze op Assanges verblijfplaats in de Ecuadoriaanse ambassade plotseling niet meer welkom. In de jaren die volgen krijgt WikiLeaks een steeds dubieuzer karakter.

Credits
Regisseur
Muziek
  Jeremy Flower
  Jeremy Flower
Screening copy
  Praxis Films
  Praxis Films
Involved TV Channel
  Showtime,
  BBC 2
  Showtime,
  BBC 2
Executive producer
Co-productie
World Sales
  Praxis Films
  Praxis Films

Video's

Images

0
1
2
3
4
5