InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Login
Riotsville, USA
Archief
Riotsville, USA
IDFA 2022

Riotsville, USA

Sierra Pettengill
Verenigde Staten
2022
91 min
Ned. Première
Festival history

Repressie van sociale protestbewegingen is de vaste reflex van autoriteiten in de Verenigde Staten. Deze volledig uit archiefbeelden opgebouwde film toont het ontstaan van deze benadering, gepaard aan een toenemende militarisering van de politie eind jaren zestig.

Gemarginaliseerde groepen, met als belangrijkste Afro-Amerikanen, stonden toen op tegen uitsluiting en armoede. In 1967 waren in meer dan honderd steden sociale protesten, die soms uitliepen op rellen. Een door president Lyndon B. Johnson ingestelde commissie pleitte voor sociale programma’s om de kloof tussen arm en rijk kleiner te maken. Het advies belandde in een diepe la, waarna er werd ingezet op repressie.

Met door het leger gemaakte beelden toont Riotsville, USA hoe politie en militairen zich in nagebouwde bordkartonnen straten trainden in het neerslaan van protesten. In nieuwsuitzendingen is te zien dat presentatoren volledig meegaan in het frame dat demonstranten relschoppers zijn. De conclusie dat de criminalisering van de recente Black Lives Matter-protesten in een lange traditie staat, mogen we zelf trekken.

Credits
Regisseur
Productie
Muziek
Montage

Video's

Images

0
1