InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
For Sama
Archief
For Sama
IDFA 2019

For Sama

Waad al-Kateab, Edward Watts
Verenigd Koninkrijk
2019
95 min
Ned. Première
Festival history

For Sama is de eerste documentaire van de 26-jarige Syrische burgerjournalist Waad al-Kateab. Ze draagt de film op aan haar pasgeboren dochter. “Ik wil dat je begrijpt waarom je vader en ik deze keuzes hebben gemaakt, waarvoor we vochten.” Met een eenvoudige digitale camera legt ze de Syrische opstand tegen dictator Assad in rebellenbolwerk Aleppo vast, vanaf het begin tot aan de gedwongen evacuatie eind 2016.

Er gebeurt veel in die vijf jaar: de hoopgevende revolutie wordt neergeslagen, de stad belegerd en continu gebombardeerd. Al-Kateab filmt het oorlogsgeweld in al zijn bloederige details en dreiging met handheld camera, soms als bijna-slachtoffer. Ze ziet de gevolgen van dichtbij: haar man werkt als arts in een van de weinige overgebleven ziekenhuizen in de stad. Binnen de gruwelijke dagelijkse realiteit van de oorlog ervaren we met haar de onzekere toekomst voor haar kind.

For Sama toont de Syrische tragedie van binnenuit. Het commentaar daarop bereikt ons als een brief van een moeder aan haar kind. Veel dichterbij dan dit kan een oorlog niet komen.

Credits
Regisseur
Editing
  Chloe Lambourne,
  Simon McMahon
Screening copy
  Periscoop Film
  Periscoop Film
World Sales
  Autlook
  Autlook
Distribution for the Netherlands
  Periscoop Film
  Periscoop Film

Images

0
1
2