InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Nothing but the Sun
Over IDFA
Archief
Nothing but the Sun
IDFA 2020

Nothing but the Sun

Apenas el sol
Arami Ullón
Zwitserland, Paraguay
2020
75 min
Wereldpremière
Festival history

De voorouders van Mateo Sobode Chiqueno aanbaden de zon, die zij beschouwden als een superieur en genereus wezen. Voor hem en generatiegenoten is de zon vooral een bedreiging geworden die van ontboste gebieden zorgwekkend droge, stoffige vlaktes maakt, door de camera in schitterende, onheilspellende beelden gevangen.

Een deel van de Ayoreo leeft nog teruggetrokken in de bossen van Chaco in Paraguay. Maar een veel grotere groep, waar Sobode Chiqueno deel van is, werd samengedreven in kleine nederzettingen door missionarissen, die hun land onteigenden en hen onder dwang bekeerden tot het christendom.

In de jaren zeventig begon hij gesprekken, verhalen en liederen van de Ayoreo op te nemen en nog steeds trekt hij met een inmiddels antieke cassetterecorder langs verspreide gemeenschappen om hen te interviewen en hun stemmen vast te leggen voor zijn audioarchief. Af en toe eet het apparaat een bandje op, wat hij met geduldig gepeuter oplost. In de gesprekken klinkt twijfel over het verlies aan identiteit. Is het een probleem dat een cultuur verdwijnt en opgaat in een andere?

Credits
Regisseur
Co-production
  Arami Ullón Cine
  Arami Ullón Cine
Editing
  Valeria Racioppi,
  Rebecca Troesch
  Valeria Racioppi,
  Rebecca Troesch
Sound Design
  Tobias Koch
  Tobias Koch
World Sales
  Film Republic
  Film Republic
Screening copy
  Cineworx Filmproduktion GmbH
  Cineworx Filmproduktion GmbH

Video's

Images

0
1