InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Private Footage
Over IDFA
Archief
Private Footage
IDFA 2022

Private Footage

Filme particular
Janaína Nagata
Brazilië
2022
91 min
Ned. Première
Festival history

In 2018 kocht kunstenaar en filmmaker Janaína Nagata op een internetsite een oude spoel voor een 16mm-projector. Er bleek een Zuid-Afrikaans vakantiefilmpje op te zitten van een stel met hun dochtertje, met beelden van een safari in het Kruger Park, folkloristisch uitgedoste riksjarijders in Durban, Bantoevrouwen op het dorre platteland en witte vrouwen die zich bij een zwembad amuseren.

Private Footage toont dit filmpje, waarna Nagata met behulp van open bronnen op internet (Google, YouTube, enzovoorts) op zoek gaat naar de andere werkelijkheid van de beelden. In splitscreen toont ze aan de ene kant fragmenten uit het vakantiefilmpje en aan de andere kant de resultaten van haar onderzoek. Bijna shot na shot deconstrueert zij in deze fascinerende documentaire het filmpje.

Achter de ogenschijnlijk onschuldige beelden gaat het gruwelijke apartheidssysteem schuil, waarvan we de grondlegger, Hendrik Verwoerd, gezellig zien keuvelen met de witte elite tijdens een feestelijk diner. De schurende, dissonante soundtrack versterkt de unheimische sfeer en het gevoel dat er iets grondig mis is met de vakantiebeelden.

Genomineerd voor de Beeld en Geluid IDFA ReFrame Award

Credits
Regisseur
Productie
  Julia Alves namens Sancho&Punta
  Julia Alves namens Sancho&Punta
Co-productie
  André Manfrim namens Filmes de Taipa
  André Manfrim namens Filmes de Taipa
Montage
  Clara Bastos
  Clara Bastos
Scenario
Muziek
  Mariana Carvalho
  Mariana Carvalho
Sound Design
  Gustavo Veluttini
  Gustavo Veluttini
Screening copy
  Sancho&Punta
  Sancho&Punta

Video's

Images

0
1