InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Mother of the Unborn
Over IDFA
Archief
Mother of the Unborn
IDFA 2014

Mother of the Unborn

Um ghayeb
Nadine Salib
Egypte, Verenigde Arabische Emiraten
2014
85 min
Internationale Première
Festival history
IDFA Special Jury Award for First Appearance, in honor of Peter Wintonick

“Het beste dat je kan overkomen is dat God je een baby en een aardige echtgenoot geeft,” aldus Hanan. Een aardige echtgenoot heeft ze, maar een baby niet. Al twaalf jaar lang probeert de Egyptische vrouw zwanger te worden. Volgens de dokter heeft ze een te smalle baarmoeder. Ze onderging al drie operaties om die te laten vergroten, zonder resultaat.

Maar het is niet alleen de medische weg die Hanan, die in het dorp bekendstaat als “moeder van de ongebore”, bewandelt. In een kleine gemeenschap die doordrenkt is van rituelen, magie en (bij)geloof, heeft ze alles al geprobeerd. Zo stak ze eens zeven keer achter elkaar het spoor over, vlak voordat de trein kwam; een bijna even angstige ervaring als die keer dat ze over een grote slang heen moest stappen.

Tijdens gesprekken met familieleden en dorpsgenoten is Hanan grappig, nuchter en hoopvol, maar in persoonlijke, openhartige interviews klinken haar verdriet en verbittering door. Tegen het decor van het zanderige dorpje in het zuiden van Egypte reageren ook andere inwoners, onder wie de vroedvrouw, de grafdelver en een aanstaande moeder, op Hanans grote gemis en vertellen zij verhalen over het huwelijk, pril leven, miskramen en rouw.

Credits
Screening copy
    Hassala Films
    Hassala Films
Co-productie
    Albatrik Art Production and Cinema Services
    Albatrik Art Production and Cinema Services
Cinematografie