InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Gorbachev. Heaven
Archief
Gorbachev. Heaven
IDFA 2020

Gorbachev. Heaven

Gorbačovs. Paradīze
Vitaly Mansky
Letland, Tsjechië
2020
100 min
Wereldpremière
Festival history
IDFA Award for Best Directing

Michael Gorbatsjov, de inmiddels 89-jarige oud-leider van de Sovjet-Unie, ontvangt de Russische filmmaker Vitaly Mansky in zijn villa even buiten Moskou. In een sfeer van prettige lichtvoetigheid komen toch grote onderwerpen ter sprake als Gorbatsjov terugblikt op zijn leven.

Het gesprek gaat over de hervormingen die hij als hoogste partijbaas in de jaren tachtig doorvoerde. Over de val van de Berlijnse Muur in 1989, gevolgd door de ineenstorting van het Sovjetrijk, en over hoe de Russische bevolking het hem niet in dank afnam toen bleek dat die nieuwe vrijheid samenging met werkloosheid en honger. Mansky bevraagt Gorbatsjov over ingrijpende beslissingen die ook zijn leven hebben beïnvloed.

Grapjes, spontane onderbrekingen of plotseling opborrelende volksliedjes en gedichten houden de terugblikken op politieke keuzes luchtig. Gorbatsjov vertelt ook over zijn onafscheidelijke band met zijn overleden echtgenote Raisa. En willen de filmmakers soms wat eten? Eindeloos gedekte tafels, augurken met wodka, oudjaar bij vrienden: het typisch Russische dagelijks leven illustreert de melancholische sfeer.

Credits
Regisseur
Productie
  Natalia Manskaia namens Vertov,
  Vít Klusák,
  Filip Remunda
Montage
  Yevgeny Rybalko
  Yevgeny Rybalko
Involved TV Channel
  Czech Television,
  ARTE - G.E.I.E.,
  Current Time TV
  Czech Television,
  ARTE - G.E.I.E.,
  Current Time TV
Screening copy
  Deckert Distribution GmbH
  Deckert Distribution GmbH
World Sales
  Deckert Distribution GmbH
  Deckert Distribution GmbH

Video's

Images

0
1
2
3