InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Sunless Shadows
Over IDFA
Archief
Sunless Shadows
IDFA 2019

Sunless Shadows

Mehrdad Oskouei
Iran, Noorwegen
2019
74 min
Wereldpremière
Festival history
IDFA Award for Best Directing

In een Iraanse jeugdgevangenis zit een groep minderjarige meisjes hun straf uit voor een zware misdaad: de moord op hun vader, hun echtgenoot of een ander mannelijk familielid. De bijzondere band die filmmaker Mehrdad Oskouei met hen opbouwde, is voelbaar in observaties van openhartige onderlinge gesprekken en speels gestoei, en privé-momenten waarin ze vertellen over de gevolgen van, en soms de redenen voor hun daad.

Soms laat hij hen alleen met zijn camera, die zij dan gebruiken om zich te richten tot hun overleden slachtoffers of hun medeplegers – drie van de meisjes pleegden de moord samen met hun moeders, die in een andere gevangenis hun executie afwachten. 

In tegenstelling tot de veel troostelozer situatie van deze moeders, hangt in de woonvertrekken van de meisjes – een gezamenlijke cel die aanvoelt als een grote meisjesslaapkamer, een leslokaal en een groene binnenplaats waar een nestje eendenkuikens rondwaggelt – een bijna zorgeloze sfeer. Gaandeweg begint het te dagen dat deze gesloten vrouwenwereld niet alleen een gevangenis is, maar ook een plek die haar bewoners afschermt van een samenleving waarin mannen op vaak agressieve wijze de dienst uitmaken.

Credits
Regisseur
Cinematografie
  Mehdi Azadi
  Mehdi Azadi
Montage
  Amir Adibparvar
  Amir Adibparvar
Geluid
  Parsa Karimi
  Parsa Karimi
Sound Design
  Mahmod Khorsand
  Mahmod Khorsand
Muziek
  Afshin Azizi
  Afshin Azizi
World Sales
  DreamLab Films
  DreamLab Films
Involved TV Channel
  NRK
  NRK
Screening copy
  Oskouei Films
  Oskouei Films

Video's

Images

0