InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Over IDFA
Wie we zijn
Over IDFA Bertha Fonds

Over IDFA Bertha Fonds

Lees hier meer over wat het IDFA Bertha Fonds is, waar het IBF voor staat en hoe je het IBF kan steunen.

Het IDFA Bertha Fonds steunt onafhankelijke, kritische en artistieke projecten van filmmakers uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika, Oost-Europa, de Caraïben en Oceanië. Ons doel is het creëren van ruimte voor vrije artistieke expressie, evenals het ondersteunen en beschermen van kritische en relevante verhalen, omdat wij geloven dat onze filmmakers universele verhalen vertellen en dat film een krachtig middel is om de wereld om ons heen beter te begrijpen en te beïnvloeden. Door onze steun aan onafhankelijke filmmakers proberen we een stem te geven aan perspectieven en geluiden die om uiteenlopende redenen geen ondersteuning krijgen. Door hun verhalen te tonen, worden onderwerpen van globaal, sociaal en maatschappelijk belang bespreekbaar. Wij geloven dat deze documentaires verdiepen, onthullen en inspireren.

Wat doet het IBF?

Het IDFA Bertha Fonds bestaat sinds 1998 en is integraal onderdeel van IDFA. Sinds 2020 is het IBF onderdeel van de Filmmaker Support afdeling, waar de focus ligt op talentontwikkeling. Het Fonds ondersteunt relevante films met een duidelijk gevoel voor artistieke ambitie. Daarbij zijn alle thema’s welkom, waarbij IBF-ondersteunde films al jaren consequent een buitengewone bijdrage leveren aan de beeldvorming van Afrika, Azië, Latijns-Amerika, Oost-Europa, de Caraïben en Oceanië. Documentaires die door het IDFA Berta Fonds ondersteund zijn, tonen de artistieke visie van filmmakers en zijn zeer divers qua thema, narratief en visuele stijl. Deze films lopen uiteen van filosofische essay-films tot documentaires die nijpende maatschappelijke problemen aan de kaak stellen.

Door middel van verschillende subsidies biedt het Fonds financiële ondersteuning tijdens de ontwikkelings- en productiefase van documentaires. Daarbij biedt het Fonds een divers programma aan, gericht op de individuele professionele ontwikkeling van deze filmmakers. Deze workshops en labs zijn een onderdeel van IDFA’s talentontwikkelingstraject en zijn gericht op ondersteuning tijdens het creatieve proces, met name tijdens de ontwikkeling van het narratief en de montage, en het productieproces met financiering en distributie. Verder worden de gehonoreerde makers jaarlijks uitgenodigd voor het festival, waar ze hun films presenteren en aan hun netwerk kunnen bouwen.

Het Fonds neemt risico’s door zowel opkomende als gelauwerde filmmakers te steunen door middel van een zeer competitief selectieproces. Jaarlijks worden er bijna 750 aanvragen ingediend, waarvan er uiteindelijk 30 projecten geselecteerd kunnen worden. Keer op keer hebben films die door het Fonds geselecteerd zijn grote successen behaald: IBF-ondersteunde films en filmmakers breken door en zijn te zien op de meest gerespecteerde festivals en streamingplatforms, en slepen vaak meerdere prijzen in de wacht.

Het Fonds zorgt ook actief voor de zichtbaarheid van de voltooide IBF-films tijdens het jaarlijkse IDFA festival - ’s werelds grootste en meest invloedrijke documentaire filmfestival - en helpt filmmakers, film professionals en organisaties bij het uitbreiden van hun netwerk. Het IDFA Bertha Fonds zet de invloed en het bereik van IDFA in ten dienste van haar filmmakers.

Dit alles heeft als einddoel om naar een inclusieve documentaire-industrie toe te werken, waar filmmakers en hun verhalen uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika, Oost-Europa, de Caraïben en Oceanië een wereldwijd publiek kunnen bereiken, en net zo prominent als Westerse documentaires gepresenteerd kunnen worden op internationale festivals, filmindustriebijeenkomsten, en tv- en streamingkanalen.

Hoe kun jij het IBF steunen?

Het IBF verbindt de liefde voor documentaire met de missie om urgente verhalen een zo groot mogelijk publiek te geven. Met jouw steun kunnen we meer films met urgente verhalen mogelijk maken. Zo vinden belangrijke verhalen gehoor in eigen land en in de rest van de wereld en zorgen we dankzij documentaire en debat voor verbinding. En jij kan daaraan bijdragen!

ANBI status, Jaarverslag, Jaarrekening