InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Oh My Gosh, Zilla
Over IDFA
Archief
Oh My Gosh, Zilla
IDFA 2014

Oh My Gosh, Zilla

Sjezus zeg, Zilla
Zilla van den Born
Nederland
2013
n.v.t.
Festival history
Trekken door Azië: het staat hoog op het verlanglijstje van veel vers afgestudeerden. Zilla van den Born deed het. Vijf weken lang reisde ze door Cambodja, Laos en Thailand. Ze postte zonverbrande selfies op Facebook, Skypte met haar ouders, verstuurde ansichtkaarten, Whatsappjes en sms-jes. De wereld mocht meegenieten van wat Van den Born allemaal meemaakte aan de andere kant van de aardbol. Alleen… daar was ze niet. Ze zat gewoon thuis in Amsterdam met haar vriend, de enige die wist dat zij haar trip een schijnreis was.
Van den Born photoshopte zichzelf in van internet geplukte foto’s, ging op bezoek bij de Thaise tempel in Landsmeer en Aziatische restaurants op de Zeedijk, produceerde in een lokaal buitenbad een nepfilmpje over een snorkelexcursie. Op haar website laat ze in korte filmpjes zien hoe ze ieder vakantiekiekje manipuleerde en een schijnwerkelijkheid fabriceerde met de aantrekkelijkheid van een glanzende reisbrochure.
Toen de waarheid aan het licht kwam, voelden nogal wat vrienden en familieleden zich belazerd. Maar dat was precies Van den Borns bedoeling: te laten zien hoe makkelijk er gelogen wordt met beeld, zeker op social media waar gebruikers elkaar voortdurend de ogen uitsteken met plaatjes van exotische vakantiebestemmingen, spannende activiteiten en luxe eetgelegenheden. Live versie eenmalig te zien tijdens .
Credits
Screening copy