InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Showgirls of Pakistan
Archief
Showgirls of Pakistan
IDFA 2020

Showgirls of Pakistan

Saad Khan
Pakistan, Verenigde Staten
2020
106 min
Wereldpremière
Festival history

Doodsbedreigingen zijn aan de orde van de dag voor Afreen, Uzma en Reema, drie danseressen uit de provincie Punjab in Pakistan. Hoewel ze vele fans hebben – zowel in de zalen waar ze optreden als online – wordt hun vorm van broodwinning als een schande gezien door een meerderheid van de Pakistaanse samenleving. De vrouwen zijn mujra-dansers; een eeuwenoud maar tegenwoordig als vulgair beschouwd genre.

Afreen danst vooral in theaters, Uzma wordt door haar manager naar privéfeesten gestuurd (vaak in het buitenland, zoals Dubai) en transgender Reema komt na een succesvolle carrière op het podium steeds moeilijker aan de bak. Alle drie hebben ze te maken met vooroordelen, strenge censuur en een uitermate vrouwonvriendelijk klimaat. Het belet ze niet voor zichzelf op te komen.

Deze levendige documentaire vol persoonlijk drama volgt de vrouwen in hun turbulente dagelijks bestaan, maar maakt ook ruimschoots gebruik van livestreams, telefoongesprekken, archiefbeeld en andere media. Het maken van de film had, onder meer vanwege bedreigingen aan het adres van de crew, heel wat voeten in de aarde. Een eerbetoon aan doorzetters van doorzetters.

Credits
Regisseur
Executive producer
    Anam Abbas,
    Saad Khan,
    Joey Chriqui namens SAVTA MEDIA LLC
Cinematografie
Montage
Screening copy
    OTHER MEMORY MEDIA
    OTHER MEMORY MEDIA

Video's

Images

0
1
2
3