Anniversary of the Revolution

  • Dziga Vertov
  • Rusland
  • 1918
  • 119 min
  • IDFA on Stage
Artboard Copy 2 Created with Sketch. Delen

Van de eerste lange film van filmpionier Dziga Vertov bestond tot voor kort slechts twaalf minuten aan materiaal, maar de Russische onderzoeker Nikolai Izvolov vond na jarenlang speuren in het Russisch Staatsarchief voor Film en Fotografie uiteindelijk de hele film terug. Deze twee uur durende uiteenzetting van de Russische Revolutie, deels samengesteld uit de filmjournalen die Vertov maakte in opdracht van Kino-Nedelya, opent met beelden van de Februarirevolutie in Petrograd (nu Sint-Petersburg) en eindigt twee jaar later, met het ideaalbeeld van een collectieve boerderij waar de gehele gemeenschap vredig samenwerkt.

Onder de unieke beelden die daartussenin worden getoond, bevinden zich onder meer prachtige en baanbrekende opnamen van een joelende menigte die achter de op een auto gemonteerde camera aanrent, Lenin die zich even richt tot de man achter de camera, en vurige speeches van Leon Trotski ten tijde van de Russische Burgeroorlog.

In de historische zaal van Tuschinski 1 worden deze beelden live begeleid met een score die het jaar van de revolutie telkens verbindt met het nu. Citaten uit contemporaine meesterwerken uitgevoerd door klassieke musici vermengen zich met de poppy electronica van de Moskouse artiest Kate NV tot een eclectische soundscape die de tussenliggende eeuw moeiteloos overbrugt.

Credits

  • 119 min
  • Gesproken talen: Geen dialoog
Regisseur
Dziga Vertov
Cinematography
Cameramen of Skobelev Committee and Moscow Film Committee’s Photo-Kino Division
Screenplay
Dziga Vertov
Narration
Alexei Saveliev
Screening copy
Russian State Documentary Film & Photography Archive

IDFA historie

Deel deze film

Artboard Copy 2 Created with Sketch. Delen

IDFA historie