InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Soyalism
Over IDFA
Archief
Soyalism
IDFA 2018

Soyalism

Enrico Parenti, Stefano Liberti
Italië
2018
65 min
Wereldpremière
Festival history

Welke gevolgen heeft de groeiende vraag naar vlees in China voor het Amazonegebied? En waarom worden boeren uit Brazilië naar Mozambique gelokt om daar soja te verbouwen? Op onder meer die vragen probeert deze klassieke onderzoeksdocumentaire het antwoord te vinden.

De gehele keten van de varkensindustrie wordt gevolgd. Van enorme sojaplantages in het Braziliaanse regenwoud tot aan hypermoderne slachthuizen in China, waar een woordvoerder trots vertelt dat er maar liefst zeshonderd varkens per uur kunnen worden geslacht. De film beschrijft het systeem zoals dat in de Verenigde Staten ontstond en vervolgens geëxporteerd werd over de hele wereld. Waar bedrijven vroeger slechts één onderdeel van de keten voor hun rekening namen, heeft sinds de jaren zeventig een aantal machtige corporaties langzaam maar zeker de gehele industrie in handen genomen. Van de voedselvoorziening voor het vee, die voornamelijk uit soja bestaat, tot aan de slachthuizen en de distributie van het eindproduct.

Door middel van interviews en animaties worden de desastreuze gevolgen voor mens en natuur van die alsmaar toenemende industrialisatie van de voedselindustrie inzichtelijk gemaakt.

Credits
Regisseur
Productie
  Andrea Ricciardi namens Albamada,
  Susanna Trojano
Co-productie
  Pulitzer Center on Crisis Reporting
  Pulitzer Center on Crisis Reporting
Montage
  Erika Manoni
  Erika Manoni
Muziek
  Stefano Piro,
  Guappecarto
  Stefano Piro,
  Guappecarto
Animatie
  mBanga Studio
  mBanga Studio
Screening copy
  Java Films
  Java Films
World Sales
  Java Films
  Java Films

Video's

Images

0