InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Torture and Detention in Cameroon
Over IDFA
Archief
Torture and Detention in Cameroon
IDFA 2019

Torture and Detention in Cameroon

Verenigd Koninkrijk
2017
11 min
n.v.t.
Festival history

De terreurorganisatie Boko Haram teistert Kameroen. Nationale antiterreureenheden krijgen hulp van internationale troepen om de jihadistische groepering te bestrijden. In dat conflict worden grove mensenrechtenschendingen begaan – ook door de overheid.

Aan de hand van onder meer satellietfotografie, anoniem gelekte documenten en foto’s die betrokkenen zelf op sociale media plaatsten, verdiepte het multidisciplinaire onderzoeksbureau Forensic Architecture zich in de gebeurtenissen die plaatsvonden in twee kampen van de antiterreureenheden waar gevangenen werden mishandeld.

De methode van Forensic Architecture onderscheidt zich van andere vormen van onderzoeksjournalistiek doordat niet alleen de feitelijkheden op een rij worden gezet; op basis van de verzamelde bronnen reconstrueerde het collectief ook de gevangenissen waar de schendingen plaatsvonden, en die gruweldaden zelf. Terwijl de kijker via 3D-modellen de gelegenheid krijgt om de cellen van alle kanten te bekijken, worden getuigenverslagen van marteling en mishandeling voorgelezen. Zo creëert dit project een zeer volledig beeld van de misdaden – door ze objectief aan te tonen, verantwoordelijken aan te wijzen en de ervaringen van de slachtoffers te horen.

Credits
Created by
    Forensic Architecture
    Forensic Architecture

Images

0
1
2
3
4
5