InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Inland Sea
Over IDFA
Archief
Inland Sea
IDFA 2018

Inland Sea

Minatomachi
Kazuhiro Soda
Japan, Verenigde Staten
2018
122 min
Ned. Première
Festival history

De oude visser Wai-chan (86) weet wel dat hij eindelijk eens met pensioen zou moeten gaan, maar stelt het toch weer een jaartje uit. Gebogen, maar met opgeruimde blik stuurt hij zijn motorbootje de Japanse binnenzee op om zijn netten uit te zetten waar hij ‘s nachts de vissen uit zal peuteren.

De vis volgend, via vishandel, klanten en tenslotte de straatkatten die de restjes krijgen, ontmoet Kazuhiro Soda andere, meestal bejaarde inwoners van Ushimado – eerder draaide hij hier Oyster Factory. Zo ontstaat in kalm tempo een rijk geschakeerd portret van deze kleine maar hechte gemeenschap, een van die plaatsen waar de modernisering van Japan aan is voorbijgegaan.

Soda noemt het een observerende documentaire, maar stelt zich niet afstandelijk op. Integendeel. Hij knoopt gemoedelijke gesprekken aan, neemt de tijd om te luisteren, volgt toevallige passanten en weet treffende details en soms ontroerende ontboezemingen vast te leggen. Hoewel gedraaid in kleur, koos hij op de valreep voor zwart-wit, wat de film een poëtische glans geeft. Blijf kijken tot het laatste beeld. 

Credits
Regisseur
Productie
  Kiyoko Kashiwagi namens Laboratory X, Inc.,
  Kazuhiro Soda namens Laboratory X, Inc.
  Kiyoko Kashiwagi namens Laboratory X, Inc.,
  Kazuhiro Soda namens Laboratory X, Inc.
Screening copy
  Laboratory X, Inc.
  Laboratory X, Inc.

Video's

Images

0
1
2