InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Dealing with Death
Archief
Dealing with Death
IDFA 2020

Dealing with Death

Dood in de Bijlmer
Paul Sin Nam Rigter
Nederland
2020
74 min
Wereldpremière
Festival history
IDFA Award for Best Dutch Documentary

De vele culturen in de Bijlmer, in Amsterdam-Zuidoost, hebben allemaal hun eigen rituelen rond het afscheid van de doden. Uitvaartmanager Anita gaat als witte Nederlander op verkenning. Ze moet de wensen in kaart brengen voor een nieuw rouwcentrum voor alle culturen dat uitvaartorganisatie Yarden hier hoopt op te richten.

Maar hoe meer ze ziet en leert, hoe meer de aanvankelijk zelfverzekerde Anita begint te twijfelen. In een moskee spreekt iemand ontnuchterende woorden. Hebben die veelkleurige gemeenschappen Yarden eigenlijk wel nodig? Laverend tussen twee werelden krijgt Anita ook in haar eigen kring te maken met de dood, waardoor ze zichzelf weer nieuwe vragen stelt.

Dit verslag in grotendeels observerende stijl volgt deze onzekere missie over een periode van meer dan vijf jaar. Het combineert de eigen ervaring van Anita met een breder beeld vol culturele contrasten. Zoals onder meer verbeeld in een parallelmontage van een sobere Nederlandse begrafenis naast een met muziek en dans omlijste Ghanese uitvaart. Intussen moet op het kantoor van Yarden het ideaal van diversiteit in overeenstemming worden gebracht met het businessplan.

Credits
Regisseur
Production
  Iris Lammertsma namens Witfilm,
  Jantien Ekkes namens Witfilm
  Iris Lammertsma namens Witfilm,
  Jantien Ekkes namens Witfilm
Co-production
  PLUGGIN' Creative Lab
  PLUGGIN' Creative Lab
Screening copy
  Witfilm
  Witfilm
World Sales
  Filmotor
  Filmotor

Video's

Images

0
1
2