InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Login
Nose, Iranian Style
Archief
Nose, Iranian Style
IDFA 2005

Nose, Iranian Style

Damagh be sabke irani
Mehrdad Oskouei
Iran
2005
52 min
Wereldpremière
Festival history

Volgens de statistieken staan esthetische neusoperaties in Iran op nummer één van de wereldranglijst van plastische neuschirurgie. Dit staat in schril contrast met de officiële islamitische en intellectuele idealen van de Islamitische Republiek van na de revolutie, die gelooft in intellectualiteit en een hang naar de verheffing van de ziel, zonder aandacht te besteden aan uiterlijk en het gezicht met behulp van chirurgie, wat vanuit het perspectief van de Shari'a een inmenging is in het werk Gods.

Maar Iraanse jongeren hebben andere behoeften en standpunten. Door de verplichte hijab hebben Iraanse vrouwen weinig kansen om hun uiterlijk te verfraaien en zichzelf aantrekkelijk te maken. Het enige lichaamsdeel dat de buitenwereld ziet is hun gezicht, dus alles daaraan moet perfect zijn. Een kleine, mooi gevormde neus is het symbool geworden van schoonheid en zelfrespect. Vanwege het gebrek aan keuzes en de onmogelijkheid om het leven om hen heen te beïnvloeden, willen nu zelfs jonge Iraanse mannen voldoen aan dit ideaal. Hun lichaam is het enige middel waarmee ze vanuit zichzelf iets kunnen verbeteren. De hype van de neusingreep is zo groot in de huidige maatschappij dat zelfs etalagepoppen een pleister op hun neus hebben.

Door boeiende verhalen te vertellen over een aantal neusoperaties, al dan niet succesvol, onderzoekt en analyseert de film de stedelijke samenleving en de obsessies van de jonge Iraanse generatie.

Credits
World Sales
Screening copy
Regisseur
Productie
Geluid
Muziek
Cinematografie
Montage
Co-productie