The Panama Papers

  • Alex Winter
  • Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk
  • 2018
  • 100 min
  Artboard Copy 2 Created with Sketch. Delen

  Premiers, presidenten, voetballers, sjeiks en emirs raakten begin 2016 in opspraak door onthullingen uit de Panama Papers, gelekte documenten van juridisch advieskantoor Mossack Fonseca. Het kostte diverse regeringsleiders hun baan.

  In deze documentaire vertellen redacteuren van de Süddeutsche Zeitung hoe de zaak een jaar eerder begon toen een anonieme klokkenluider een enorme hoeveelheid geheime data over grootscheepse belastingontduiking aanbood. Al snel beseften ze de omvang van de belastende informatie en besloten ze de hulp in te roepen van onderzoeksjournalisten uit alle hoeken van de wereld, waaronder die van de Nederlandse kranten Trouw en Het Financieele Dagblad, om alles door te spitten.

  Een flinke klus, en niet zonder gevaar: de mensen om wie het ging hadden veel macht en weinig scrupules. Een extra uitdaging was om een project waar zo veel mensen aan werkten, geheim te houden. De onthullingen kregen verstrekkende gevolgen, en niet alleen voor de mensen die in de documenten worden genoemd. Journalist Daphne Caruana Galizia, die met informatie uit de Panama Papers de corruptie op Malta aan de kaak stelde, werd in 2017 vermoord.

  Credits

  • 100 min
  • kleur
  • DCP
  Regisseur
  Alex Winter
  Production
  Alex Winter namens Trouper Productions, Glen Zipper / Zipper Bros Films, Robert Friedman / Bungalow Media + Entertainment
  Executive producer
  Charlotte Cook namens Field of Vision, Laura Poitras namens Field of Vision, Robert Halmi namens Great Point Media, Jim Reeve namens Great Point Media, Liz Yale Marsh namens Bungalow Media + Entertainment, Mike Powers namens Bungalow Media + Entertainment, Jill Burkhart namens EPIX
  Cinematography
  EJ Enriquez
  Editing
  Weston Cadwell
  Created with Sketch. Alle credits weergeven

  IDFA historie

  2018
  Internationale Première

  Deel deze film

  Artboard Copy 2 Created with Sketch. Delen

  IDFA historie