InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
MS
Over IDFA
Archief
MS
IDFA 2019

MS

MySterie
Suzanne Raes
Nederland
2019
55 min
Wereldpremière
Festival history

In de levens van schrijver Lineke van den Boezem en neurowetenschapper Jeroen Geurts neemt multiple sclerose (MS) een centrale plek in. Van den Boezem werd er recent mee gediagnosticeerd en Geurts doet er al vijftien jaar onderzoek naar. Hun conversatie over de ziekte vormt de ruggengraat van de film, die de twee ook volgt in hun beider aanpak van de ziekte.

Terwijl Geurts conferenties bezoekt, met zijn team overlegt en onderzoek doet, leert Van den Boezem met haar beperkingen om te gaan, schrijft ze erover en zoekt ze naar middelen om de progressie van de ziekte te vertragen.

De film spant een brug tussen de ervaringen en vragen van de patiënt en de ambities en kennis van de wetenschap, waarbij duidelijk wordt dat – hoewel het doel hetzelfde is – de belangen van de twee partijen vaak niet met elkaar stroken. Op een heldere en kalme manier komen de beweegredenen voor verschillende benaderingen aan bod en zo ontstaat een gelaagd beeld van de relatie tussen individuele ervaring en objectieve kennis, tussen patiënt en wetenschapper.

Credits
Regisseur
Production
  Ilja Roomans namens Docmakers,
  Fabie Hulsebos namens Docmakers
  Ilja Roomans namens Docmakers,
  Fabie Hulsebos namens Docmakers
Animatie
  Rob Haarsma
  Rob Haarsma
Sound Design
Music
  Jaap van Keulen
  Jaap van Keulen
Involved TV Channel
  NTR
  NTR
Screening copy
  Docmakers
  Docmakers

Video's