InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Mr. Death: The Rise and Fall of Fred A. Leuchter, Jr.
Over IDFA
Archief
Mr. Death: The Rise and Fall of Fred A. Leuchter, Jr.
IDFA 2019

Mr. Death: The Rise and Fall of Fred A. Leuchter, Jr.

Errol Morris
Verenigde Staten
1999
91 min
n.v.t.
Festival history

Doordat zijn vader in een gevangenis werkte, zag Fred Leuchter al op jonge leeftijd een elektrische stoel van dichtbij. Terwijl familiefilmpjes zijn verhaal illustreren, vertelt hij in een vet Bostons accent hoe zijn fascinatie uitmondde in een technisch bedrijfje in executie-apparatuur. In de Verenigde Staten zijn er geen diploma’s vereist om carrière te maken in het sleutelen aan elektrische stoelen, het inrichten van gaskamers, het bouwen van galgen en het ontwikkelen van dodelijke-injectiemachines.

In de titelsequentie introduceert Errol Morris zijn hoofdpersoon als een Dr. Frankenstein, symbool voor menselijke hoogmoed. Vervolgens laat hij het vooral aan Leuchter zelf over om ons inzicht te verschaffen in zijn opmerkelijke belevingswereld. Zijn uiteenzetting over de tekortkomingen van verschillende executiemethoden levert volop argumenten voor afschaffing van de doodstraf, maar zelf concludeert Leuchter dat hier een humanitaire taak voor hem is weggelegd. Hij weet immers hoe het beter, effectiever en humaner kan.

Wanneer de vervolgde Holocaustontkenner Ernst Zündel hem vraagt de gaskamers in Auschwitz te onderzoeken en als getuige-expert in zijn zaak op te treden, begint Leuchters reputatie af te brokkelen.

Credits
Regisseur

Images

0