InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Look What You Made Me Do
Over IDFA
Archief
Look What You Made Me Do
IDFA 2022

Look What You Made Me Do

Coco Schrijber
Nederland
2022
84 min
Wereldpremière
Festival history

“Toen ik mijn moeder vertelde dat een jongen me had geslagen op het schoolplein, zei ze: ‘Dat is omdat hij je leuk vindt’.” Met die tekst, in zwarte letters op een felrood scherm, opent dit exposé over vrouwenmoord. De film toont drie vrouwen die een gewelddadige relatie overleefden – door zelf moordenaar te worden. De Finse Laura, de Nederlandse Rachel en de Italiaanse Rosalba vertellen hoe, maar vooral ook waarom zij hun partners ombrachten. De een spreekt eloquent, de ander met horten en stoten, maar alle drie zijn ze openhartig.

Regisseur Coco Schrijber houdt zich verre van sensationalisme en plaatst de verhalen van deze vrouwen in een groter perspectief. “Elk jaar worden wereldwijd ruim 30.000 vrouwen door hun partners vermoord”, lezen willekeurige mannen op straat van een briefje – ze reageren verbaasd, geschokt, gelaten of onverschillig.

Het betoog voert langs een schoonmaker van plaatsen delict en het zeventiende-eeuwse schilderij ‘Judith onthoofdt Holofernes’ van Artemisia Gentileschi. En de anonieme vrouw in het rood, die probeert te overleven in een gewelddadige relatie – wordt zij ook een dader? Is er een andere uitweg?

Genomineerd voor de IDFA Award for Best Dutch Film

Credits
Regisseur
World Sales
  CAT&Docs
  CAT&Docs
Nederlandse distributie
  Periscoop Film
  Periscoop Film
Cinematografie
Involved TV Channel
  Human
  Human

Video's

Images

0
1
2