IDFA DocLab

    Platform voor interactieve vertelvormen en documentairekunst

    IDFA’s nieuwe media-programma DocLab biedt een internationaal platform aan multidisciplinaire documentairemakers en mediakunstenaars werkzaam op het grensgebied tussen documentairekunst en nieuwe media. Het programma onderzoekt de artistieke mogelijkheden van de hedendaagse netwerkcultuur, verkent hoe de digitale revolutie documentairekunst verandert, signaleert nieuw talent en biedt ruimte aan de belangrijkste pioniers van het digitale tijdperk.

    Rond de eerste editie van DocLab in 2007 namen sociale media en smartphones een vlucht en kwamen over de hele wereld nieuwe vormen van interactieve vertelvormen en digitale kunst op. Hierbij liepen documentairemakers vaak voorop. Losse experimenten zijn sindsdien uitgegroeid tot nieuwe genres, van multimedia-journalistiek tot interactieve documentaires, datakunst en virtual reality.

    DocLab heeft zich ontwikkeld tot één van de toonaangevende platforms die interactieve non-fictie vertelvormen en documentairekunst belichten. Met een jaarlijkse tentoonstelling, de Interactive Conference en een serie Live Cinema-evenementen verkent DocLab de grenzen tussen onze fysieke en virtuele werkelijkheid en ontrafelt het de digitale wereld van nu. Elk jaar vormt DocLab in november het middelpunt van deze groeiende industrie, met een breed scala aan netwerkevenementen en trainingprogramma’s. Door het jaar heen onderhoudt DocLab een online-database voor digital storytelling en presenteert het geregeld showcases op andere festivals, zoals SXSW, de Berlinale, het filmfestival van Cannes, Tribeca en World Press Photo.