IDFA Bertha Fund

  Financiering voor filmmakers uit ontwikkelingslanden

  Amal, A Thousand Girls Like Me, The Next Guardian, In Praise of Nothing en Kabul, City in the Wind: dit is een greep uit de succesvolle documentaires die tot stand kwamen met hulp van het IDFA Bertha Fund. Het fonds ondersteunt filmmakers uit ontwikkelingslanden.

  Daarmee stimuleren we dat krachtige en urgente verhalen uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Oost-Europa gemaakt en verspreid kunnen worden in eigen land en daarbuiten. Een bijdrage vanuit het IDFA Bertha Fund (voorheen Jan Vrijman Fonds, opgericht in 1997) helpt filmmakers bij de ontwikkeling en research van hun project, het filmen, het monteren of de afwerking.

  Waarom het IDFA Bertha Fund?

  Niet overal ter wereld is het voor filmmakers makkelijk om documentaires te maken. Naast een gebrek aan financiering is censuur in niet-westerse landen vaak aan de orde van de dag en zijn de mensenrechten in het geding. Het stimuleren van een onafhankelijke filmcultuur vinden wij van groot belang. Ook omdat deze verhalen een aanvulling zijn op het reguliere aanbod: de dominante westerse beeldcultuur.

  Het IDFA Bertha Fund (IBF) ontvangt jaarlijks ruim 700 aanvragen en kan daarvan circa 30 documentaires financieel ondersteunen. Veel van deze films gaan vervolgens tijdens IDFA in première. Hiermee wordt niet alleen een groot publiek bereikt, maar worden de ondersteunde films ook gepromoot en verkocht aan internationale televisiezenders en festivalprogrammeurs. Zo gaan deze verhalen de wereld over.

  Wat kan jij doen?

  Het fonds heeft sinds 2013 een structurele partner: de Engelse Bertha Foundation. Met jouw steun kunnen we meer films met belangrijke verhalen mogelijk maken en tijdens IDFA in première laten gaan.

  Je kunt als particulier - maar ook als bedrijf - het IDFA Bertha Fund ondersteunen met een eenmalige donatie, maar ook op een structurele manier. Wij betrekken je op diverse manieren bij de activiteiten van het fonds. Zo houden we je op de hoogte van het productieproces van de projecten die worden gehonoreerd. Maar je kunt ook denken aan speciale voorstellingen tijdens IDFA waarbij de filmmaker aanwezig is. Wil je meer weten over het steunen van IBF? Neem dan contact op voor een gesprek met de directeur van het fonds: Isabel Arrate Fernandez, isabel@idfa.nl.

  ANBI

  Het IDFA Bertha Fund heeft een ANBI-status. Wil je hier meer over weten? Lees dan hier verder.

  Steun het IDFA Bertha Fund
  Info voor Nederlandse co-producers

  IDFA Bertha Fund wordt mogelijk gemaakt door Bertha Foundation en Creative Europe Media.