IDFA Bertha Fund

  Financiering voor filmmakers uit ontwikkelingslanden

  Urgente en waardevolle verhalen

  Sonita, The Grown-Ups, Ukrainian Sheriffs, 5 Broken Cameras: een greep uit de succesvolle documentaires die op IDFA te zien waren en tot stand kwamen met een bijdrage van het IDFA Bertha Fund. Sinds 1998 ondersteunt dit fonds (voorheen het Jan Vrijman Fonds) filmmakers uit niet-westerse landen. Een bijdrage van het fonds helpt hen bij de ontwikkeling en research van hun project, het filmen, het monteren of de afwerking. Zo vinden hun urgente en krachtige verhalen gehoor in eigen land en daarbuiten. Het fonds ondersteunt documentairemakers uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en delen van Oost-Europa.

  Wat kan jij doen?

  Het fonds heeft sinds 2013 een structurele partner: de Engelse Bertha Foundation. Maar om jaarlijks dertig films te kunnen blijven ondersteunen én omdat we ervan overtuigd zijn dat deze films een betrokken publiek aanspreken, doen wij hierbij een beroep op jou.

  Je kunt als particulier - maar ook als bedrijf - het fonds ondersteunen met een eenmalige donatie maar ook op een structurele manier. Wij betrekken je dan op diverse manieren bij de activiteiten van het fonds. Zo houden we je op de hoogte van de projecten die worden gehonoreerd. Maar je kunt ook denken aan speciale voorstellingen tijdens IDFA waarbij de filmmaker aanwezig is. Voor een persoonlijk gesprek kan je contact opnemen met Isabel Arrate Fernandez, isabel@idfa.nl.

  ANBI

  Het IDFA Bertha Fund heeft een ANBI-status. Wil je hier meer over weten? Lees dan hier verder.

  Waarom het IDFA Bertha Fund?

  In veel ontwikkelingslanden is het voor filmmakers erg moeilijk een documentaire te maken. Naast een gebrek aan financiering is censuur in deze landen vaak aan de orde van de dag en zijn de mensenrechten in het geding. Het stimuleren van een onafhankelijke filmcultuur vinden wij van groot belang. Ook omdat deze verhalen een aanvulling zijn op het reguliere aanbod: de dominante westerse beeldcultuur.

  Het IDFA Bertha Fund ontvangt jaarlijks ruim 700 aanvragen en kan daarvan circa 30 documentaires financieel ondersteunen. Deze films gaan vervolgens tijdens IDFA in première. Hiermee wordt niet alleen een groot publiek bereikt, maar worden de ondersteunde films ook gepromoot en verkocht aan internationale televisiezenders en festivalprogrammeurs. Zo gaan deze verhalen de wereld over.

  Steun het IDFA Bertha Fund

  IDFA Bertha Fund wordt mogelijk gemaakt door Bertha Foundation en Creative Europe Media.