IDFA Bertha Fonds

  Voor vrije artistieke expressie

  Amal, A Thousand Girls Like Me, The Next Guardian, In Praise of Nothing en Kabul, City in the Wind: dit is een greep uit de succesvolle documentaires die tot stand kwamen met steun van het IDFA Bertha Fonds. Dit aan IDFA gerelateerde fonds ondersteunt filmmakers uit fragiele landen in Afrika, Azië, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Oost-Europa. Zij worden geholpen bij de ontwikkeling en research van hun documentaire, bij het filmen, het monteren of de afwerking.

  Waarom het IDFA Bertha Fonds?

  Niet overal ter wereld is het voor filmmakers gemakkelijk om documentaires te maken. Naast een gebrek aan financiering is censuur in veel niet-westerse landen aan de orde van de dag. Ook zijn de mensenrechten niet zelden in het geding. Het stimuleren van een onafhankelijke filmcultuur in dergelijke landen is daarom van groot belang. Documentaires onthullen, stellen misstanden aan de kaak en bevorderen zo democratische waarden en rechtvaardige samenlevingen.

  Tegelijkertijd zijn deze documentaires een aanvulling op en verrijking van de dominante Westerse beeldcultuur. Daarom stimuleert het IBF dat krachtige, urgente en kritische documentaires uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Oost-Europa gemaakt en verspreid kunnen worden; zowel in eigen land als daarbuiten. Veel van deze films gaan tijdens IDFA in première. Hiermee wordt niet alleen een groot publiek bereikt, maar worden de ondersteunde films ook gepromoot en verkocht aan internationale televisiezenders en festivalprogrammeurs. Zo gaan deze urgente verhalen de wereld over.

  Wat kan jij doen?

  Het IDFA Bertha Fonds (IBF) ontvangt jaarlijks ruim 700 aanvragen. Daarvan kunnen we slechts circa 30 documentaires ondersteunen met een beperkte bijdrage. Met jouw steun kunnen we niet alleen meer belangrijke documentaires mogelijk maken maar kunnen we ook kritische en artistieke filmmakers intensief ondersteunen en begeleiden.

  Je kunt als particulier - maar ook als bedrijf - het IDFA Bertha Fonds ondersteunen met een eenmalige donatie, maar ook op een structurele manier. Wij betrekken je op diverse manieren bij de activiteiten van het fonds. Zo houden we je op de hoogte van het productieproces van de projecten die worden gehonoreerd. Maar je kunt ook denken aan speciale voorstellingen tijdens IDFA waarbij de filmmaker aanwezig is. Wil je meer weten over het steunen van IBF? Neem dan contact op voor een gesprek met de directeur van het fonds: Isabel Arrate Fernandez, isabel@idfa.nl.

  ANBI

  Het IDFA Bertha Fund heeft een ANBI-status. Wil je hier meer over weten? Lees dan hier verder.

  Steun het IDFA Bertha Fonds
  Info voor Nederlandse co-producers

  Het IDFA Bertha Fonds wordt mogelijk gemaakt door Bertha Foundation, Creative Europe Media en ASN Bank.