Programma-onderdelen

  In IDFA's publieksprogramma besteden we elk jaar aandacht aan een aantal focusthema's met een bepaalde maatschappelijke of artistieke urgentie, passeren de filmfestivalhits van het afgelopen jaar de revue, staat het nieuwste werk van geliefde documentairemakers in de spotlights, en nog veel meer. Genoeg te zien dus! Kijk voor IDFA's competitieprogramma op deze pagina.

  Hoofdgast Patricio Guzmán: Retrospectief en Top 10

  De essayistische documentaires van Patricio Guzmán kunnen ook wel beschouwd worden als de kronieken van het Chileense verzet tegen het Pinochet-regime. Zijn films zijn al ruim een halve eeuw enorm invloedrijk, en we zijn dan ook vereerd deze levende legende als hoofdgast te mogen onthalen tijdens IDFA 2019.

  Bekijk de films in het Retrospectief
  Bekijk de films in de Top 10

  Focus: Re-releasing History

  De tien films in dit focusprogramma hebben allemaal één ding gemeen: ze bestaan volledig uit bestaand materiaal. Dit kan archiefmateriaal zijn, maar ook home movies en found footage. Dit programma staat in een lange traditie van themaprogramma’s die de nadruk leggen op de kunst van het documentairevak en kijkt daarbij naar de emotionele en politieke keuzes die erbij komen kijken als je als filmmaker tracht de geschiedenis opnieuw te interpreteren.

  Bekijk de selectie

  Focus: It Still Hurts

  In 2020 is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde, een feit dat in heel Nederland door verschillende instanties gevierd gaat worden. De oorlog bracht echter een heel eigen wereld voort, met alle conflicten van dien: denk hierbij bijvoorbeeld aan de Koude Oorlog, het Israël-Palestinaconflict en de Balkanoorlog. Met het focusprogramma It Still Hurts staat IDFA stil bij de manieren waarop we de oorlog tot op de dag van vandaag nog doorwerkt, zowel in de politiek als in onze persoonlijke levens.

  Bekijk de selectie

  Focus: The Villain

  Met onze collectieve fascinatie voor criminaliteit en het kwaad als inspiratiebron presenteren we het focusprogramma The Villain. De tien films uit dit programma bevatten allemaal een intieme en soms angstaanjagende confrontatie tussen filmmaker en 'schurk'. Het kwaad wordt vaak letterlijk in de ogen gekeken, waarbij de grens tussen identificatie en walging soms komt te vervagen.

  Bekijk de selectie

  A Tribute to Pennebaker and Hegedus

  De titel zegt het al: dit is een eerbetoon aan de in augustus overleden D.A. Pennebaker en diens partner Chris Hegedus. De films die zij voortbrachten hebben het documentairevak zoals wij het kennen gevormd. Vier films uit hun rijke oeuvre zullen in dit mini-retrospectief te zien zijn. Chris Hegedus zal tevens persoonlijk aanwezig zijn op IDFA 2019.

  Bekijk de selectie

  Best of Fests

  Opvallende documentaires uit het internationale festivalcircuit staan centraal in Best of Fests. Hierin worden prijswinnaars, publieksfavorieten en spraakmakende titels van het afgelopen jaar vertoond.

  Bekijk de selectie

  Masters

  In Masters zijn de nieuwste films opgenomen van de meesters van het documentairevak. Deze makers volgt IDFA al jaren op de voet vanwege hun herkenbare cinematografische stijl.

  Bekijk de selectie

  Frontlight

  In Frontlight presenteert IDFA een selectie uitzonderlijke films die verhalen vertellen die van de radar van de mainstream-media zijn gevallen, of films die de bekende verhalen dieper onderzoeken. Het programma bevat uitsluitend premières.

  Bekijk de selectie

  Paradocs

  Paradocs beweegt zich in het grijze gebied tussen film en kunst. Met innovatieve vormen zoeken de makers de vrijheid van het documentairegenre op.

  Bekijk de selectie

  Paradocs: Amsterdam Art Weekend at IDFA

  In samenwerking met EYE en Amsterdam Art Weekend presenteert IDFA van 21 tot en met 24 november zeven werken die videokunst en documentaire combineren.

  Bekijk de selectie

  IDFA DocLab Spotlight

  IDFA DocLab Spotlight is het niet-competitieve onderdeel van IDFA DocLab en staat met 16 titels voor documentairekunst in de meest uiteenlopende disciplines. Het programma bevat projecten van zowel gevestigde namen als verrassende nieuwe talenten, en bijzondere onderzoeksprojecten.

  Bekijk de selectie

  Luminous

  Bij Luminous word je ondergedompeld in andere werelden waarin het universele wordt getoond via het individuele. Ook deze sectie bevat alleen maar premières. Deze non-competitieve sectie bevat alleen maar premières, met 19 tijdloze films die oog hebben voor de schoonheid van menselijke relaties, expressie en empathie.

  Bekijk de selectie

  IDFA on Stage

  IDFA on Stage is een serie interdisciplinaire live evenementen. Denk aan films met live scores, maar ook aan performances op het gebied van nieuwe media en voorstellingen van gerenommeerde theatergezelschappen.

  Bekijk de selectie

  Spotlight: Venezuela & Spotlight: Sudan

  Door middel van twee non-competitieve programmasecties creëren we ruimte om stil te staan bij de schrijnende situaties in Venezuela en Sudan. Het programma bevat vijf films en nagesprekken met regisseurs. Met deze spotlights wil IDFA bewustzijn creëren, oproepen tot solidariteit, en filmmakers uit deze landen laten weten dat het festival er voor hen is.

  Selectie Spotlight: Venezuela
  Selectie Spotlight: Sudan