Programma-onderdelen

  In IDFA's publieksprogramma besteden we elk jaar aandacht aan een aantal focusthema's met een bepaalde maatschappelijke of artistieke urgentie, passeren de filmfestivalhits van het afgelopen jaar de revue, staat het nieuwste werk van geliefde documentairemakers in de spotlights, en nog veel meer. Genoeg te zien dus! Kijk voor IDFA's competitieprogramma op deze pagina.

  Focusprogramma's

  Elk jaar presenteert IDFA een drietal omvangrijke Focusprogramma’s waarin het festival verbanden legt en inzichten biedt in een specifiek thema. Het gaat om thema’s met een artistiek uitgangspunt of een urgente, maatschappelijke aanleiding. Deze programma’s bevatten recente documentaires en klassiekers.

  Frontlight

  In Frontlight presenteert IDFA een selectie uitzonderlijke films die verhalen vertellen die van de radar van de mainstream-media zijn gevallen, of films die de bekende verhalen dieper onderzoeken. Het programma bevat uitsluitend premières.

  Luminous

  Bij Luminous word je ondergedompeld in andere werelden waarin het universele wordt getoond via het individuele. Ook deze sectie bevat alleen maar premières. Deze non-competitieve sectie bevat alleen maar premières, met 19 tijdloze films die oog hebben voor de schoonheid van menselijke relaties, expressie en empathie.

  IDFA on Stage

  IDFA on Stage is een serie interdisciplinaire live evenementen. Denk aan films met live scores, maar ook aan performances op het gebied van nieuwe media en voorstellingen van gerenommeerde theatergezelschappen.

  Paradocs

  Paradocs beweegt zich in het grijze gebied tussen film en kunst. Met innovatieve vormen zoeken de makers de vrijheid van het documentairegenre op.

  Masters

  In Masters zijn de nieuwste films opgenomen van de meesters van het documentairevak. Deze makers volgt IDFA al jaren op de voet vanwege hun herkenbare cinematografische stijl.

  Guest of Honor: Retrospectief & Top 10

  Elk jaar nodigt IDFA een filmmaker uit die van bijzonder grote invloed is geweest binnen de documentairewereld. Denk hierbij aanIn Patricio Guzmán, Helena Třeštíková en Sergei Losnitza, die deze rol in het verleden vervulden. Van deze Guest of Honor wordt een retrospectief vertoond, en een top 10 met persoonlijke favorieten.

  Best of Fests

  Opvallende documentaires uit het internationale festivalcircuit staan centraal in Best of Fests. Hierin worden prijswinnaars, publieksfavorieten en spraakmakende titels van het afgelopen jaar vertoond.