Algemene informatie
Jaarlijks vinden tijdens IDFA in de ochtenden van het festival speciale schoolvoorstellingen plaats. Hier zien leerlingen en studenten van het primair, voortgezet, speciaal en middelbaar beroepsonderwijs creatieve documentaires met impact.
Hieronder vind je alle antwoorden op veelgestelde vragen over de IDFA schoolvoorstellingen.
Waar vind ik het onderwijsprogramma van dit jaar?
Het programma wordt elk jaar eind juni gepubliceerd op www.idfa.nl/schoolvoorstellingen.
Hoe wordt de filmselectie samengesteld?
De filmselectie wordt altijd samengesteld met input van docenten en testklassen. Internationale films worden altijd Nederlands ondertiteld.
Wanneer vinden de voorstellingen plaats?
De schoolvoorstellingen vinden altijd op doordeweekse ochtenden plaats: dit jaar op vrijdag 14 november en van maandag t/m vrijdag 17-21 november. De schoolvoorstellingen starten doorgaans tussen 09:00 en 10:00 uur; bij uitzondering wordt een enkele middagvoorstelling gepland. De duur van de voorstellingen varieert tussen 45 en 115 minuten, afhankelijk van het gekozen programma en de duur van de films waaruit het programma bestaat.
Op welke locaties vinden de voorstellingen plaats?
Pathé Tuschinski, Eye Filmmuseum, Het Documentaire Paviljoen, The Pulse, Het Ketelhuis, Kriterion, Rialto De Pijp en satelliettheaters in het hele land.
Hoe en wanneer kan ik mijn klas inschrijven?
Inschrijven kan via onze website van 26 juni tot en met 21 september. In de inschrijving geef je aan welke films jullie willen zien en wat de voorkeursdata zijn. Na het sluiten van de inschrijfperiode, plant ons team de voorstellingen in. In vrijwel alle gevallen lukt dat op de eerste voorkeursdatum; als dat niet mogelijk is, nemen we hierover contact op om samen te bespreken wat er mogelijk is.
Wat als ik nog geen lesrooster heb?
Je kunt je gewoon inschrijven. Vul de dagen in die het meest waarschijnlijk zijn. Wijzigingen kun je tot de start van de planningsfase per mail doorgeven. Het e-mailadres vind je op de bevestiging van je inschrijving.
Kan ik zelf ook een filmtheater kiezen?
Helaas is het niet mogelijk om je voorkeur voor een locatie door te geven. Wel houden we bij het maken van de planning altijd rekening met de bereikbaarheid van het filmtheater vanaf jouw school.
Er is iets gewijzigd in onze aanmelding, wat nu?
Geen probleem. Geef de wijziging uiterlijk vóór 21 september aan ons door via het e-mailadres op de inschrijvingsbevestiging. Na het ontvangen van de definitieve boeking in oktober heb je nog 14 dagen de tijd om de geplande voorstelling te wijzigen of annuleren.
Wanneer ontvang ik de definitieve informatie over onze voorstelling?
Half oktober ontvang je van ons een email met alle informatie over jullie bezoek: de datum, tijd, en locatie van de voorstelling, hoe laat jullie verwacht worden, etc.
Zijn de locaties toegankelijk voor leerlingen met een fysieke beperking?
Enkele locaties zijn geschikt voor een groep leerlingen met een fysieke beperking. Zijn er specifieke aandachtspunten omtrent jullie bezoek? Neem contact met ons op en dan kijken we heel graag wat er mogelijk is.
Zijn er programma’s voor cluster 1/2/3/4-onderwijs?
In overleg wel. We denken graag met je mee over mogelijke aanpassingen aan ons programma of de praktische aspecten daarvan: zo is het mogelijk om met afwijkende licht-/geluidsinstellingen of groepsgroottes te werken om bijvoorbeeld een meer prikkelarme voorstelling te realiseren. Ook kunnen we een gespecialiseerde moderator inzetten om het programma te begeleiden. Informatie over audiodescriptie en ondertiteling vermelden we op de programmapagina's.
IDFA streeft ernaar zoveel mogelijk leerlingen en studenten een inclusieve festivalervaring te bieden. We nodigen je van harte uit om contact op te nemen met katjavanandel@idfa.nl voor maatwerk.
Hoe kunnen we ons festivalbezoek voorbereiden en/of verdiepen?
Het programma wordt aangeboden in combinatie met nagesprekken in de zaal en gratis verdiepend (les)materiaal voor in de klas. Dit wordt ontwikkeld in samenspraak met de makers van de films in ons programma.
Wanneer is het lesmateriaal beschikbaar?
Het lesmateriaal wordt eind oktober gepubliceerd op onze website. Ingeschreven scholen ontvangen een e-mail zodra het lesmateriaal online staat.
Is er een filmmaker of gastspreker aanwezig bij het programma?
Elke voorstelling wordt begeleid door een moderator die de film introduceert en een nagesprek van ongeveer 15 minuten begeleidt. Waar mogelijk is er ook een filmmaker of gast aanwezig; we kunnen dit echter niet bij alle voorstellingen garanderen.
Wat kost een bezoek aan het onderwijsprogramma?
Primair onderwijs en sbo; €4,00 euro per leerling. Voortgezet onderwijs & mbo: €5,00 euro per leerling/student. Voor specials, gastlessen en workshops gelden mogelijk andere tarieven. Alle genoemde prijzen zijn inclusief btw
Moeten begeleiders ook betalen?
Nee, begeleiders mogen gratis mee. Voldoende begeleiding is prettig voor de groep en ook voor onze medewerkers en vrijwilligers op locatie, dus hiervoor worden zeker geen extra kosten in rekening gebracht.
Kan ik betalen met CJP-tegoed?
Zeker! Vul in het aanmeldformulier jullie schoolnummer en de naam van de budgethouder in. Wij regelen de rest.
Is betaling via de Voucherbank mogelijk?
Ja. Na ontvangst van de factuur kun je deze zelf indienen bij de Voucherbank. Je hoeft dit verder niet bij ons te melden.
Wanneer ontvangen we de factuur?
Ongeveer twee weken na het ontvangen van jullie definitieve planning.De factuur wordt verstuurd naar het opgegeven facturatie-e-mailadres.
Onze school kan niet naar Amsterdam komen. Zijn er voorstellingen elders?
Zeker! IDFA organiseert ook schoolvoorstellingen in theaters door het hele land. Wil je met jouw school een IDFA voorstelling bezoeken in een filmtheater bij jou in de buurt? Of werk je bij een filmtheater en wil je IDFA schoolvoorstellingen aanbieden voor scholen in jouw omgeving? Lees hier meer over de mogelijkheden
Kunnen we ook een programma in de klas bekijken?
Ja! In onze gratis online filmcollectie kun je met je klas documentaires kijken, inclusief lesmateriaal. Lees meer en word lid
Kunnen we ook buiten de festivalperiode een programma bezoeken?
Ja, we bieden jaarrond onderwijsprogramma’s aan in Het Documentaire Paviljoen in Amsterdam. Lees meer en boek nu
Heb je andere vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op via educatie@idfa.nl of mail direct met onze producer Katja via katjavanandel@idfa.nl. We helpen je graag verder!
Bekijk hieronder een impressie van de schoolvoorstellingen tijdens IDFA 2022.
IDFA's onderwijsprogramma wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds 21, Brook Foundation, Deloitte Impact Foundation en IDFA Dikke Vrienden+.