InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Over IDFA
Wie we zijn
Over IDFA
Jaarverslagen
Jaarverslag 2023
Organisatie

Organisatie

IDFA streeft naar een diverse, inclusieve organisatie. Het bestuur, de staf, de selectiecommissies en het team van scouts zijn en worden gevarieerd samengesteld.

Het team

Het IDFA-team is fluïde in omvang en bestond in 2023 uit 70,5 fte (63 fte in 2022). Naast een vaste bezetting van medewerkers met een contract voor onbepaalde tijd (van 23,8 in 2022 naar 26,1 fte in 2023) en medewerkers met een tijdelijk contract (van 21,4 naar 22,8 fte), wordt de organisatie in aanloop naar het festival uitgebreid met zzp’ers (van 17,9 naar 21,6 fte), stagiairs (van 2,9 fte naar 1,9 fte) en 417 vrijwilligers.

20231011 BERN4712

Het team zet zich het hele jaar in voor het festival in november en de programmering in Het Documentaire Paviljoen. (Foto: Bernard: Kalu)

Fair Practice Code

Internationalisering van en diversiteit op de werkvloer is steeds meer aan de orde. Het personeelsbeleid is erop gericht elk jaar een goed team te werven en werkomstandigheden te creëren waarin iedereen kan excelleren en vanuit verschillende invalshoeken een bijdrage kan leveren aan de activiteiten van IDFA.  

Om de sociale veiligheid te versterken is een code of conduct opgesteld voor de omgang met ongewenste omgangsvormen, zoals seksuele intimidatie, misbruik, agressie, geweld, discriminatie en pesten. Er zijn twee interne vertrouwenspersonen en een externe vertrouwenspersoon aangesteld. Daarnaast is IDFA aangesloten bij het centrale meldpunt ongewenste omgangsvormen van de podiumkunsten-, film- en televisiesector, Mores.online, waar onafhankelijke vertrouwenspersonen klaar staan voor advies en begeleiding. 

Binnen IDFA’s personeelsbeleid wordt de Fair Practice Code toegepast. Dat gaat, naast eerlijke financiële beloningen en transparantie ook over het betrekken van het team bij de ontwikkeling van de organisatie (beleidsplan en jaarplannen), het vastleggen van werkprocessen en het evalueren met medewerkers. 

Samen met andere filmfestivals heeft Bureau Berenschot in 2023 onderzoek gedaan naar de marktconformiteit van de salarissen van IDFA en een arbeidsvoorwaardenvergelijking uitgevoerd. De filmfestivals lopen op bepaalde punten achter op het gebied van fair pay. Om alleen de salarishuizen te repareren zou € 1.200.000 per jaar moeten worden vrijgemaakt. Aan de vier filmfestivals in de culturele basisinfrastructuur (BIS) is door de overheid € 275.000 toegewezen vanuit extra middelen voor fair pay. Onder begeleiding van Platform ACCT gaan de filmfestivals in 2024 een Werkcode Filmfestivals opstellen. Daarin zal worden opgenomen: een gezamenlijk salarishuis, een omrekentool voor freelancers waarmee de tarieven aansluiten op de salarissen, een gezamenlijke set secundaire arbeidsvoorwaarden en een afgestemd opleidingsbeleid. 

BK20231110 Doc Lab 144

Zo'n 500 vrijwilligers maken IDFA ieder jaar weer tot een succes (Foto: Bernard Kalu)

Directie, bestuur en Raad van Toezicht

Stichting IDFA onderschrijft de Governance Code Cultuur, de Fair Practice Code en de Code Diversiteit & Inclusie. Om het instituut IDFA vanuit één visie organisatorisch te bekrachtigen en de functies en taken te stroomlijnen, zijn de twee stichtingen IDFA en IDFA Bertha Fund in 2020 bestuurlijk omgevormd tot een personele unie, onder één Raad van Toezicht. De besturen van IDFA en het IBF zijn samengesmolten tot een bestuur dat in 2021 is omgevormd tot een Raad van Toezicht met als voorzitter Marry de Gaay Fortman.  

In de Raad van Toezicht (RvT) hebben zich in 2023 twee wijzigingen voorgedaan. Bregtje van der Haak heeft de RvT verlaten (zij is aangesteld als directeur van Eye Filmmuseum). Ramsey Nasr en Julia Noordegraaf zijn toegetreden als lid. De overige leden zijn Femke van der Laan, Henk Siebren de Jong en Michael Kembel. Eind 2022 is een stagiair aangesloten bij de RvT: Orcun Ersungur. De leden ontvangen geen vergoeding en de maximale zittingstermijn van leden is 2 x 4 jaar. 

Orwa Nyrabia en Cees van 't Hullenaar zijn directeur/bestuurder van IDFA. Isabel Arrate Fernandez is directeur/bestuurder van het IBF. De directeuren ontvangen een vergoeding die onder de wet normering topinkomens (WNT-norm) valt. Het bestuur komt wekelijks bij elkaar en de directeuren hebben wekelijks een managementteamvergadering. De directeuren geven leiding aan de verschillende afdelingen. Elke afdeling stelt een jaarplan op dat door de directeuren wordt gemonitord en jaarlijks geëvalueerd. Onderdeel van die evaluatie is een lijst met kpi's, die bestaat uit prestatiecijfers, financiële cijfers en resultaten van de verschillende tevredenheidsonderzoeken.

JVV20231112 Development 25

Medewerkers waarderen de teamspirit bij IDFA (Foto: Jakob van Vliet)