InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Occupied City
Over IDFA
Archief
Occupied City
IDFA 2023

Occupied City

De bezette stad
Steve McQueen
Nederland, Verenigd Koninkrijk
2023
262 min
Ned. Première
Signed
Festival history

Voor zijn eerste lange documentaire liet de Engelse regisseur en kunstenaar Steve McQueen (Oscar voor 12 Years a Slave, 2013; Turner Prize 1999) zich inspireren door het naslagwerk Atlas van een bezette stad – Amsterdam 1940-1945 (2019) van de Nederlandse Bianca Stigter, die zelf het scenario schreef.

Urenlang gaat de film van deur tot deur in hedendaags Amsterdam, terwijl de beheerste voice-over van Carice van Houten per adres beschrijft wat er gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zonder archiefmateriaal of interviews, maar met tijd en aandacht voor individuele verhalen van verzet, verraad, moed en wegkijken, bouwt de film een beeld van een gelaagde samenleving, die tot in het heden doorwerkt.

Spoken uit het verleden vinden echo’s en contrasten in de huidige bewoners. Maar ook, onvoorzien, in de lege straten, de woedende demonstraties en de grootschalige politie-inzet in het covid-tijdperk waarin de opnames plaatsvonden. En in de gedenkplaatsen voor Holocaust en slavernijverleden die juist in deze periode onthuld werden; Amsterdamse monumenten van historisch gewicht – wat ook van De bezette stad (Occupied City) zelf gezegd kan worden.

Credits
Regisseur
Productie
    Floor Onrust,
    Steve McQueen,
    Anna Smith Tenser namens Lammas Park,
    Bianca Stigter namens Lammas Park
Executive producer
Muziek
    Oliver Coates
    Oliver Coates
Scenario
    Bianca Stigter
    Bianca Stigter
Narrator
    Melanie Hyams
    Melanie Hyams
Nederlandse distributie
    September Film
    September Film
Screening copy
    September Film
    September Film

Video's

Images

0