InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Stuntwomen
Over IDFA
Archief
Stuntwomen
IDFA 2022

Stuntwomen

Cascadeuses
Elena Avdija
Zwitserland, Frankrijk
2022
84 min
Internationale Première
Festival history

Van een trap worden gegooid, door een auto geschept of in elkaar geslagen: het is dagelijkse kost voor stuntvrouwen Virginie, Petra en Estelle. Ze vertellen in spannend gefilmde interviews over hun bijzondere werk, waarbij de camera hen volgt tijdens trainingen en op filmsets in Frankrijk en de VS, maar ook op familiebezoek of in de sportschool. Wat doet dat gespeelde geweld met hun lichaam en geest?

De vrouwen moeten van alle markten thuis zijn, en dus oefenen ze in het park gevechten op hoge hakken of valpartijen met minimale bescherming. Het is steeds een afweging tussen zo realistisch mogelijk spel en hun eigen grenzen. De scènes met brandende auto’s of aanrijdingen zijn spectaculair om te zien, echt akelig zijn de rollen waarin ze klappen incasseren.

Meestal spelen ze de rol van het slachtoffer, omdat er nu eenmaal weinig actiefilms zijn met vrouwelijke helden. Een schokkend en fascinerend besef: de stuntvrouwen worden ingehuurd om geweld te ondergaan, terwijl hun mannelijke collega’s de opdracht hebben geweld toe te passen.

Credits
Regisseur
Productie
  Marie-Lou Pahud namens Bande à part Films,
  Agnieszka Ramu
Cinematografie
  Augustin Losserand
  Augustin Losserand
Muziek
  Marzella
  Marzella
Involved TV Channel
  RTS - Radio Television Suisse 2,
  ARTE,
  Bip TV
  RTS - Radio Television Suisse 2,
  ARTE,
  Bip TV
Screening copy
  Bande à part Films
  Bande à part Films
World Sales
  Andana Films
  Andana Films

Images

0
1
2