InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
iHuman
Over IDFA
Archief
iHuman
IDFA 2019

iHuman

Tonje Hessen Schei
Noorwegen, Denemarken
2019
99 min
Wereldpremière
Festival history

Een van de grootste hedendaagse uitdagingen is hoe we als wereldwijde samenleving omgaan met artificiële intelligentie, ofwel AI. Wie gaat de controle krijgen over deze technologie? Wat voor soort maatschappij willen we hiermee creëren? Is de trein al vertrokken zonder dat hij nog gestopt kan worden? En wat is het eindstation?

In interviews met de meest invloedrijke mensen op dit gebied presenteert in iHuman een breed scala gezichtspunten, van het tech-optimisme van Jurgen Schmidhuber, ook wel ‘de vader van AI’ genoemd, tot het meer bezorgde geluid van onder anderen technologiejournalist Kara Swisher en mensenrechtenadvocaat Philip Alston. Geanimeerde computertekeningen visualiseren een veelvormige structuur, die zichzelf richting steeds grotere zelfstandigheid ontwikkelt. 

Aan de ene kant kan AI de mogelijkheden om te leren en creëren oneindig vergroten. Aan de andere kant maakt de technologie ook politiestaten en waarheidsvervalsing mogelijk. Terwijl de ontwikkeling van AI voortraast, hebben grote technologiebedrijven zich verbonden aan de defensie-industrie en maakt de politie gebruik van algoritmes die bestaande vooroordelen uitvergroten. Moeten we toestaan dat zulke machtige technologie een doos van Pandora opent die onze toekomst gaat dicteren?

Credits
Regisseur
Production
  Jonathan Borge Lie namens UpNorth Film
  Jonathan Borge Lie namens UpNorth Film
Co-production
  Made in Copenhagen,
  Think-Film Impact Production
  Made in Copenhagen,
  Think-Film Impact Production
Animatie
  Theodor Groeneboom
  Theodor Groeneboom
Sound Design
  Sølve Huse-Amundsen
  Sølve Huse-Amundsen
Involved TV Channel
  NRK,
  ARTE/ZDF
  NRK,
  ARTE/ZDF
Screening copy
  UpNorth Film
  UpNorth Film
World Sales
  Cinephil,
  Roco Films
  Cinephil,
  Roco Films

Video's