InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Anticlockwise
Over IDFA
Archief
Anticlockwise
IDFA 2019

Anticlockwise

Khalafe Aghrabehaye Saat
Jalal Vafaei
Iran
2019
49 min
Wereldpremière
Festival history
IDFA Award for Best Mid-Length Documentary

De vader van filmmaker Jalal Vafaee, een toegewijd horlogemaker in de Iraanse stad Hamadan, stond in zijn jonge jaren aan de kant van de islamitische revolutie. Inmiddels heeft hij zich ontpopt tot hervormingsgezinde democraat, en is hij geobsedeerd geraakt door het politieke nieuws en het onrecht dat hij om zich heen ziet. Vanuit zijn horlogewinkel probeert hij een manier te vinden om met zijn teleurstelling in de politiek om te gaan, waarbij zijn democratische overtuigingen niet zonder gevaar zijn.

Door zijn eigen familieverhaal uit de jaren 2011-2019 uit de doeken te doen, laat Vafaee zien hoe de wereld van een gewoon Iraans gezin in de loop der jaren ingrijpend is veranderd. Zijn broer werd gevangengezet en werd daardoor voor het leven getekend. Diens zoon leed onder zijn afwezigheid en kan zijn gevoel alleen uiten via zijn raps.

Het ontroerende, nietsverhullende zelfportret van deze zeer politiek geëngageerde familie werpt met enkele schokkende beelden licht op de dagelijkse strijd die ze moet voeren onder het Iraanse regime, gevangen in een lus van hoop en hopeloosheid, vooruitgang en achteruitgang, als een klok die dan weer vooruit- en dan weer achteruitloopt.

Credits
Regisseur
Screening copy
    ArtHouse Cinematheque
    ArtHouse Cinematheque
World Sales
    ArtHouse Cinematheque
    ArtHouse Cinematheque
Production
Music
    Foad Ghahremani
    Foad Ghahremani

Video's