InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Against the Tide
Over IDFA
Archief
Against the Tide
IDFA 2023

Against the Tide

Sarvnik Kaur
India, Frankrijk
2023
97 min
Ned. Première
Best of Fests
Festival history

Sinds mensenheugenis is het bestaan van de Koli-vissers in Mumbai verweven met de zee, de getijden en de stand van de maan. Maar met de klimaatverandering en modernisering worden ambachtelijke tradities en complete families in hun bestaan bedreigd. Dat toont dit observerende, meeslepende portret aan de hand van een hechte vriendschap van twee vissers in de dagelijkse praktijk.

Rakesh woont met zijn moeder, vrouw en babyzoon in een vissershutje. Hij zweert bij de vismethode van zijn voorouders, ook al vangt hij steeds minder vis. Ganesh, die in het buitenland studeerde, keerde terug naar een koopflat in Mumbai om met nieuwe technieken, personeel, grote boten en LED-licht te vissen – een omstreden vismethode. Ook hij loopt tegen visschaarste aan.

Zonder een moreel oordeel te vellen filmt Sarvnik Kaur op observerende wijze beide mannen gedurende een langere periode, waarin het werk en hun persoonlijke leven almaar complexer worden en hun existentiële gesprekken intenser. Tussendoor filmt de camera boven, rond en onder hun boten, waar slechts minuscule visjes, kwallen en onheilspellende stukken plastic te zien zijn.

Credits
Regisseur
Executive producer
  Russell Long,
  Megha Agrawal namens Doc Society,
  Shanida Scotland,
  Megan Gelstein
Cinematografie
  Ashok Meena
  Ashok Meena
Montage
Sound Design
  Moinak Bose
  Moinak Bose
Muziek
  Igor Vasilev Novogradska
  Igor Vasilev Novogradska
World Sales
  Deckert Distribution GmbH
  Deckert Distribution GmbH
Screening copy
  Deckert Distribution GmbH
  Deckert Distribution GmbH

Images

0
1