InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Push
Over IDFA
Archief
Push
IDFA 2019

Push

Fredrik Gertten
Zweden
2019
92 min
Ned. Première
Festival history

In veel grote steden is gentrificatie een fataal fenomeen: een voormalige rotwijk wordt een topbuurt, waarna de oorspronkelijke bewoners geleidelijk worden verdreven door stijgende woningprijzen. Zijn het alleen de nieuwe, rijke bewoners die de prijzen opdrijven of is er meer aan de hand?

Filmmaker Fredrik Gertten (Bananas!, Bikes vs Cars) volgt huisvestingsgezant voor de VN Leilani Farha in haar onderzoek naar de mistige wereld van durfkapitalisten, speculanten en huisjesmelkers. Ze bezoekt grote steden in Groot-Brittannië, Spanje, Chili en Zuid-Korea om te zien hoe zulke uiteenlopende plekken kampen met bijna identieke problemen: van huurders die hun huur verdriedubbeld zien tot miljoenenvilla’s – of hele woonwijken – die bewust leegstaan.

Stenen zijn de nieuwe valuta, en grote steden zijn speeltuinen voor de rijken, aldus een van de geïnterviewden. Valt de ‘vastgoedmaffia’ nog terug te dringen? Toegewijde stadsbewoners op verschillende continenten wijzen erop dat een stadscentrum meer is dan alleen een toplocatie. Ze strijden voor betere regelgeving in de hoop het tij te keren; misschien is alleen een duw in de juiste richting nodig.

Credits
Regisseur
Editing
  Erik Wall Bäfving
  Erik Wall Bäfving
Screening copy
  Swedish Film Institute
  Swedish Film Institute
World Sales
  Autlook Filmsales
  Autlook Filmsales

Video's

Images

0
1
2
3
4
5
6