InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
The Pawnshop
Over IDFA
Archief
The Pawnshop
IDFA 2022

The Pawnshop

Lombard
Łukasz Kowalski
Polen
2021
81 min
Ned. Première
Festival history

Nu de lommerd van Wiesiek uit het centrum van een niet nader genoemde Poolse stad is weggegaan en een grote loods in een arme volksbuurt heeft betrokken, kan de winkel de waar aan de straatstenen niet kwijt. Wiesiek, zijn al even karakteristieke partner Jola en hun werknemers proberen de verkoop te stimuleren, maar in de praktijk wordt er weinig verkocht. Er wordt vooral gediscussieerd, gerookt en kou geleden in het winterse pandjeshuis.

Buurtgenoten kopen er zelden, maar slepen wel hun eigen rommel en problemen mee naar binnen. Bij de lieve kringloopdames vinden zij een luisterend oor, een kop soep of een gratis winterjas. Ondertussen gaat er van alles kapot en wordt het lastig om de huur te betalen – laat staan de lonen van het personeel.

Łukasz Kowalski filmt in dit empathische portret hoe geldzorgen de ondernemende geliefden uiteen dreigen te drijven. Dat levert afwisselend tragische, hartverwarmende en hilarische momenten op. In visueel aantrekkelijke, statische beelden vangt hij de hoofdpersonen midden in een achterstandswijk op hun kwetsbaarst, tussen alle mogelijke schatten en rommel.

Credits
Regisseur
Cinematografie
  Stanislaw Cuske
  Stanislaw Cuske
Montage
  Adriana F. Castellanos,
  Filip Kowalski,
  Jakub Darewski,
  Kosma Kowalczyk
  Adriana F. Castellanos,
  Filip Kowalski,
  Jakub Darewski,
  Kosma Kowalczyk
Muziek
  Krzysztof Janczak
  Krzysztof Janczak
Screening copy
  Syndicado
  Syndicado
World Sales
  Syndicado
  Syndicado

Video's